Dav moslimov v Egypte podpálil domy koptských kresťanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Požiar
Foto: ilustračné, Thinkstock

Káhira 26. mája (WebNoviny.sk) – Dav moslimov v provincii južne od Káhiry vyplienil a vypálil sedem domov kresťanov na základe tvrdenia, že jeden z kresťanov má pomer s moslimkou. Podľa agentúry AP o tom informovala koptská cirkev v Egypte.

Útok sa odohral 20. mája. Z matky podozrievaného muža dav strhal oblečenie, aby ju tak ponížili. Mladík z dediny ušiel. Polícia prišla na miesto činu až dve hodiny po vypuknutí násilností. Vo väzbe je šesť podozrivých.

V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín. K najnovšiemu útoku na koptských kresťanov došlo len niekoľko dní po tom, ako sa vo Vatikáne uskutočnilo historicky významné stretnutie pápeža Františka s veľkým imámom renomovanej káhirskej univerzity al-Azhar Ahmadom Tajjibom.

Obaja duchovní uvítali význam, aký bude ich stretnutie mať v rámci dialógu medzi katolíckou cirkvou a islamom. Podľa Vatikánu pápež s imámom hovoril najmä o „mieri vo svete, odmietaní násilia a terorizmu, o situácii kresťanov v kontexte konfliktov a napätia na Blízkom východe, ako aj o ich ochrane“. Pápež sa vyjadril, že už samotná ich „schôdzka je posolstvom“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia