Medzi Ruskom a EÚ nie sú neriešiteľné problémy, tvrdí Putin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SITA/AP

Moskva 26. mája (WebNoviny.sk) – Rusko nevidí nijaké neriešiteľné problémy vo vzťahoch s EÚ a vyzýva na dialóg o širokom spektre tém, ale na druhej strane zatiaľ nevidí ústretovosť, uviedol ruský prezident Vladimir Putin vo svojom článku pre grécky denník Kathimerini. Putin napísal, že „Rusko vychádza z nutnosti budovania rovnoprávneho a skutočného partnerského dialógu s EÚ o širokom spektre otázok – od uvoľnenia vízového režimu až po vytvorenie spojenectva v energetike“. Uviedol však, že na druhej strane „zatiaľ nevidíme pripravenosť ísť po tejto vzájomne výhodnej a perspektívnej ceste“.

Moskva si podľa neho myslí, že „problémy vo vzťahoch Ruska s EÚ nie sú neriešiteľné“. Putin upozornil, že na to, aby sa obe strany vrátili k mnohostrannému partnerstvu, sa „treba len vzdať škodlivej logiky hry na jednu bránku“, ale navzájom rešpektovať svoje názory i záujmy. Článok bol zverejnený pred Putinovou návštevou Grécka a ruský prezident v tejto súvislosti upozornil, že zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a EÚ sa prejavuje aj na dynamike obchodného obratu s Gréckom. Putin poukázal na to, že obzvlášť silno to pocítili grécki poľnohospodári.

Podľa Putina sa Rusko a EÚ teraz ocitli na križovatke, keď „je nutné odpovedať na otázku, ako vidíme budúcnosť našich vzťahov“ a ich smerovanie. Vyjadril v tejto súvislosti presvedčenie, že z udalostí na Ukrajine treba urobiť príslušné závery a „pristúpiť k vytvoreniu zóny ekonomickej a humanitárnej spolupráce v oblasti od Atlantického po Tichý oceán, ktorá by sa opierala o architektúru rovnoprávnej a nedeliteľnej bezpečnosti“.

Putin sa domnieva, že významným krokom na tejto ceste by sa mala stať „harmonizácia európskych a eurázijských integračných procesov“. Podľa neho realizácia tohto návrhu je o to potrebnejšia, že Európa „zápasí s rastom konkurencie zo strany iných centier súčasného sveta“. „Je zjavné, že zabezpečiť starému kontinentu dôstojné miesto v nových medzinárodných pomeroch je možné len spojením potenciálov všetkých európskych krajín vrátane Ruska,“ napísal Putin. Putinova návšteva Grécka sa začne 27. mája, pripomína agentúra TASS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin