Provizórny utečenecký tábor v gréckom Idomeni je už prázdny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Idomeni
Z tábora v Idomeni už evakuovali všetkých migrantov. Foto: SITA/AP

Atény 26. mája (WebNoviny.sk) – Z provizórneho utečeneckého tábora v gréckej pohraničnej obci Idomeni už evakuovali všetkých migrantov. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na informácie gréckej vlády.

Podľa gréckeho ministra pre verejný poriadok Nikosa Toskasa je už tábor v Idomeni prázdny. V čase vrcholiacej migračnej krízy po uzavretí balkánskej trasy sa počet obyvateľov stanového tábora vyšplhal až na 14.000. Pred začiatkom evakuácie ich tam zostalo zhruba 8400.

V priebehu dnešného dňa z Idomeni odviezli autobusmi posledných 783 migrantov do oficiálnych táborov na severe Grécka. V priebehu utorka a stredy z Idomeni celkovo odviezli 3000 ľudí.

Kam odišiel zvyšok migrantov, ktorí sa zdržiavali v Idomeni pred začiatkom evakuácie, nie je známe. Predpokladá sa, že istá časť sa rozptýlila v regióne medzi hranicou a mestom Solún, aby sa neskôr znova pokúsili dostať do Macedónska.

Iná časť sa údajne samostatne presunula k príbuzným, ktorí sa nachádzajú v táboroch na juhu Grécka. Niektorí migranti sa pokúsili založiť nové provizórne tábory v blízkosti pôvodného tábora.

Grécki policajti zostanú v Idomeni aj po jeho úplnom vyprataní, aby zamedzili migrantom v návrate.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia