V New Yorku sa zrútila historická stíhačka, pilot zahynul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
P 47 Thunderbolt
Lietadlá P-47 Thunderbolt boli najťažšie jednomotorové lietadlá, ktoré spojenecké sily používali v druhej svetovej vojne. Foto: Katy Holm/U.S. Navy via AP

NEW YORK 28. mája (WebNoviny.sk) – Jednomiestne americké stíhacie lietadlo z druhej svetovej vojny, P-47 Thunderbolt, , sa v piatok popoludní zrútilo do rieky Hudson medzi New Yorkom a New Jersey a rýchlo sa potopilo. Pätdesiatšesťročného pilota vytiahli potápači z rieky mŕtveho až po troch hodinách.

Podľa svedkov, ktorých citovala tlačová agentúra AP, lietadlo dopadlo do rieky v tej časti, kde v roku 2009 bezpečne pristálo americké dopravné lietadlo so 155 ľuďmi na palube. Táto udalosť sa neskôr stala známou ako Zázrak na rieke Hudson.

Z piestového motora havarovanej stíhačky sa tesne pred pádom začalo dymiť. Spoločne s dvoma ďalšími strojmi z Amerického leteckého múzea nakrúcali propagačné video. Lietadlá P-47 Thunderbolt totiž tento víkend oslavujú 75. výročie svojho zrodu. Zvyšné dve lietadlá sa v poriadku vrátili na základňu Farmingdale na Long Islande, informovala AP.

Lietadlá P-47 Thunderbolt boli najťažšie jednomotorové lietadlá, ktoré spojenecké sily používali v druhej svetovej vojne. Havarované lietadlo lietalo podľa múzea pravidelne na rôznych leteckých prehliadkach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať