Video: Na nemeckú političku Wagenknechtovú zaútočili tortou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sarah Wagenknechtová
Sarah Wagenknechtová dostala tortu priamo do tváre. Magdeburg, 28. máj 2016. Foto: Hendrik Schmidt/dpa via AP

MAGDEBURG 28. mája (WebNoviny.sk) – Sahra Wagenknechtová, predsedníčka frakcie strany Ľavica v nemeckom parlamente, sa dnes na straníckom zjazde v Magdeburgu stala terčom útoku tortou. Útočníkom bol antifašistický aktivista.

Ako na svojej webovej stránke spresnil magazín Der Spiegel, útočník vysvetlil, že jeho akcia bola súčasťou kampane nazvanej Antifašistická iniciatíva Torty pre nepriateľov ľudí.

Okamih útoku tortou je zachytený na videozázname

Der Spiegel dodal, že aktivistov bolo v sále niekoľko a medzi účastníkmi konferencie distribuovali letáky, v ktorých napr. Wagenknechtovú prirovnávali k Beatrix von Storch, členke protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

V texte sa tiež tvrdí, že ľavičiari a AfD dospeli ku konsenzu proti usídľovaniu sa migrantov v Nemecku a snažia sa preniesť hnev národa na politickú scénu.

Okamih útoku tortou je zachytený na videozázname. Útočník sa po ňom snažil ujsť z miesta činu, ale ochrankár ho chytil.

Hovorkyňa strany neskôr informovala, že polícia v súvislosti s útokom vzniesla obvinenie voči jednému mužovi a jednej žene, ktorí sa na konferencii zaregistrovali ako novinári.

Wagenknechtová brojí aj za zrušenie sankcií voči Rusku

Wagenknechtová je známa svojimi výrokmi proti migračnej politike súčasnej vlády v Berlíne. Brojí aj za zrušenie sankcií uvalených na Rusko, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nedávno označila za „kmotra terorizmu“ a vyzvala Európu, aby zastavila snahy USA rozpútať vojnu na celom svete.

Wagenknechtovej stranícki kolegovia útok odsúdili. Dietmar Bartsch, ktorý Wagenknechtovej po útoku pomáhal pri odchode zo sály, vyhlásil, že dnešný útok „nemá nič spoločné ani s ľavicou, ani s antifašizmom, nie je ani protispoločenský, je to len hlúpy (útok) od chrbta“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN