Misia OBSE na východe Ukrajiny bola terčom ostreľovania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
V oblasti Donbasu platí dohoda o prímerí, ale obe strany konfliktu ju sporadicky porušujú, pričom v posledných dňoch znova došlo k nárastu počtu prípadov porušenia prímeria. Foto: SITA/AP

KYJEV 28. mája (WebNoviny.sk) – Prestrelky na východe Ukrajiny sa opäť zintenzívnili a v sobotu si vyžiadali život jedného príslušníka ukrajinských vládnych síl, informoval predstaviteľ vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Lysenko. Ako spresnila agentúra DPA, proruskí separatisti zasa obvinili jednotky ATO z desiatok útokov na svoje pozície.

Terčom ostreľovania bol uplynulý piatok v oblasti Donecka aj konvoj prevážajúci pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Šéf misie OBSE Ertugrul Apakan incident, v ktorom nikto nebol zranený, rozhodne odsúdil, ale zo zodpovednosti zaň neobvinili žiadnu zo strán konfliktu.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorého krajina teraz predsedá OBSE, sa k tejto kritike pridal. Zdôraznil, že útoky na civilistov a neozbrojených pozorovateľov sú neprípustné, a vyzval bojujúce strany, aby zaručili bezpečnosť misie OBSE a umožnili jej príslušníkom prístup do celej konfliktnej zóny.

V oblasti Donbasu platí dohoda o prímerí, ale obe strany konfliktu ju sporadicky porušujú, pričom v posledných dňoch znova došlo k nárastu počtu prípadov porušenia prímeria.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v minulosti opakovane vyzýval, aby zahraniční partneri zvýšili svoju pomoc Ukrajine. DPA pripomenula, že Porošenko za svojho poradcu vymenoval bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

Ruský politik a odborník na záležitosti obrany Vladimir Komojedov dnes vyhlásil, že vymenovanie Rasmussena za Porošenkovho poradcu nepovedie k zlepšeniu vzťahov s EÚ a NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Frank-Walter SteinmeierPetro Porošenko
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe