Začal sa boj o Fallúdžu, Irak vyslal protiteroristické sily

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Začal sa boj o Fallúdžu, Irak vyslal protiteroristické sily
Foto: SITA/AP

Bagdad 30. mája (WebNoviny.sk) – Iracké jednotky služby na boj s terorizmom (CTS) spustili v pondelok útok na mesto Fallúdža, ktoré je jednou z bášt džihádistickej organizácii Islamský štát. S odvolaním sa na viacerých veliteľov irackých jednotiek o tom informovala panarabská televízia al-Džazíra.

Útok sa začal skoro ráno a iracké vládne jednotky do mesta vstúpili z troch strán. Podľa agentúry Reuters z predmestia Najmíja sa ozývali výbuchy a streľba.

Civilisti utekajú pred bojmi

V dôsledku správ, že sa začne rozhodujúca bitka o Fallúdžu, začali mesto a jeho okolie v uplynulých dňoch opúšťať civilisti, ktorí sa obávali, že by po vypuknutí bojov v meste uviazli.

Veliteľ operácie vládnych síl Abdal Waháb Saádí totiž vopred varoval, že do Fallúdže vstúpia jednotky CTS. Už pred týždňom vládne sily za spolupráce s policajnými zložkami spustili rozsiahlu operáciu, ktorej cieľom bolo zmocniť sa dedín a územia v okolí Fallúdže, ležiacej len 50 kilometrov západne od Bagdadu.

Nasadenie jednotiek CTS vo Fallúdži podľa al-Džazíry znamená, že sa začali bojové operácie v uliciach mesta, kde americké jednotky v roku 2004 zvádzali svoje najťažšie boje od vietnamskej vojny. Podľa al-Džazíry dnešný útok je treťou fázou operácie na oslobodenie Fallúdže, kde údajne uviazlo 50.000 ľudí.

Islamský štát čelí aj ofenzíve Kurdov

Nórska rada pre utečencov (NRC) informovala, že od 21. mája sa z Fallúdže podarilo ujsť len asi 3000 ľuďom. Najpočetnejšia skupina odtiaľ unikla v sobotu v noci, ale po začatí bojov v uliciach mesta medzi CTS a IS sa počet utečencov ešte zvýši. Iracký riaditeľ NRC Nasr Muflahí v tejto súvislosti upozornil, že utečenecké tábory v oblasti nie sú pripravené na nápor ľudí, pričom problém by mohol byť najmä s pitnou vodou.

Al-Džazíra pripomenula, že IS čelí na inom fronte aj ofenzíve polovojenských kurdských oddielov péšmarga, ktoré uplynulú nedeľu začali útok v oblasti Mósulu.

Cieľom tejto operácie je získať kontrolu nad cestou medzi Mósulom a metropolou Kurdov v Iraku, mestom Arbíl. Podľa nemenovaného veliteľa táto akcia by mohla byť aj predprípravou na bitku o Mósul.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát