Žiadajú trest pre rodičov chlapca, pre ktorého zabili gorilu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zoo
Foto: SITA/AP

Washington 30. mája (WebNoviny.sk) – Viac ako 70.000 Američanov už podpísalo petíciu za potrestanie rodičov chlapca, ktorý počas uplynulého víkendu spadol do výbehu gorily v zoo mesta Cincinnati v americkom štáte Ohio. Ošetrovatelia boli nútení samca gorily menom Harambe zastreliť, aby ochránili život dieťaťa.

Incident spôsobila nedbanlivosť rodičov

V petícii sa píše, že táto 17-ročná „nádherná gorila prišla o život, lebo rodičia nedozreli na svoje dieťa“. Domnievajú sa, že v opačnom prípade by štvorročný chlapec nebol býval schopný preliezť ochranné bariéry a dostať sa do nebezpečnej situácie.

Petícia cituje výpovede očitých svedkov, podľa ktorých sa chlapec opakovane pokúšal preliezť cez bariéry. „To malo rodičov viesť k tomu, aby ho odtiaľ okamžite odviedli,“ píše sa v petícii. Podľa jej autorov incident spôsobila nedbanlivosť rodičov a zoo nenesie žiadnu vinu za chlapcove zranenia či prípadnú inú

Signatári petície upozornili na to, že nedbanlivosť rodičov zrejme odzrkadľuje pomery v chlapcovej rodine, preto vyzvali sociálne úrady, aby ich prešetrili a chránili tak chlapca a jeho súrodencov pred možnými podobnými incidentmi, ktoré by mohli viesť k vážnym úrazom či dokonca smrti.

Rozhodovanie nebolo ľahké

Podľa agentúrnych správ chlapec sa do gorilieho výbehu dostal tak, že najskôr podliezol plot, potom preliezol cez kríky a napokon spadol do priekopy s vodou.

Gorila chlapca chytila, nosila ho a ťahala za sebou po výbehu približne desať minút. Neútočila naňho síce, ale„chlapec bol určite v nebezpečenstve“. „Zdalo sa, že je to život ohrozujúca situácia,“ uviedol riaditeľ zoo Thayne Maynard. Chlapca podľa neho nebolo možné oslobodiť inak, ako utratením 180 kilogramov vážiacej gorily. Riaditeľ zoo totiž vysvetlil, že len uspanie gorily menom Harambe by nemalo želaný úžitok okamžite.

Dodal, že zoo má pravidlá, ako postupovať v podobných prípadoch, ale za 38 rokov existencie zoo ich ešte nevyužila. Riaditeľ poznamenal, že „Harambe bol fajn“. Zoo mala v úmysle využiť ho pri rozširovaní chovu goríl. Maynard konštatoval, že „rozhodovanie nebolo ľahké, lebo nížinné gorily sú veľmi ohrozené zvieratá a v zajatí ich veľa nežije“. Vyjadril však presvedčenie, že rozhodnutie bolo správne.

https://www.youtube.com/watch?v=l-uUxniZOW0

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia