Česi zadržali členov skupiny falšujúcej pasy pre migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

Praha 30. mája (WebNoviny.sk) – Česká polícia zadržala v Prahe už dávnejšie troch cudzincov, ktorí údajne pôsobili v medzinárodnej skupine falšovateľov cestovných dokladov. Sfalšované pasy a vízové nálepky boli určené pre nelegálnych migrantov smerujúcich do krajín EÚ, informoval dnes český spravodajský portál iDNES.cz.

Sudánca, Ukrajinca a Konžana zadržaných 10. mája obvinili v Česku z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, za čo im hrozí až desaťročný pobyt vo väzení. Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) českej polície zverejnil informácie o tomto prípade až teraz, aby nenarušil súvisiacu operáciu gréckych kolegov.

Úlohou cudzincov zadržaných v Česku bolo podľa vyšetrovateľov zaobstarávanie odcudzených alebo stratených dokladov totožnosti, ktoré následne odosielali na úpravu práve do Grécka. Niektoré doklady sa im však podarilo odkúpiť od právoplatných majiteľov, uviedol iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu ÚOOZ Pavla Hantáka.

Českí kriminalisti pracovali na tomto prípade už od novembra 2014, pričom koordinovali svoj postup prostredníctvom Europolu s gréckymi orgánmi. Tie zadržali 25. mája celkovo 16 podozrivých.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia