České stíhačky mali poplach, airbus sa nehlásill dispečerom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka F 15C
Stíhačka F-15C. Foto: ilustračné, SITA/AP

Praha 30. mája (WebNoviny.sk) – Dve viacúčelové prúdové bojové lietadlá typu JAS-39 Gripen českej armády mali v piatok ostrý vzlet. Museli skontrolovať španielske civilné lietadlo, ktoré neodpovedalo leteckým dispečerom.

Spojenie so strojom sa vojenským pilotom podarilo nadviazať až pri vizuálnom kontakte.Informovali o tom webové stránky Českej televízie (ČT).

Vzhľadom na to, že posádka lietadla nereagovala ani na núdzovej frekvencii, sme vykonali kontrolu kokpitu a s pilotmi sme nadviazali vizuálny kontakt. Až potom sa na núdzovej frekvencii prihlásili,“ uviedol pilot jedného z gripenov. Podobná situácia nastáva podľa predstaviteľov českej armády iba výnimočne.

Španielske lietadlo následne nadviazalo spojenie s riadením letovej prevádzky v Prahe a stíhačky ho vyprevadili až k nemeckým hraniciam. „Niekedy sa lietadlá prihlásia samy ešte predtým, ako k nim doletíme. Podobný prípad, keď dôjde až k vizuálnemu kontaktu s posádkou, je skôr výnimkou,“ dodal armádny pilot.

Vzdušné sily českej armády majú k dispozícii 14 strojov typu JAS-39 Gripen. Dva z nich zabezpečujú v rámci ochrany českého vzdušného priestoru nepretržitú pohotovosť. Ostrý štart uskutočnili stíhačky v piatok popoludní. Španielsky civilný airbus identifikovali piloti už niekoľko minút po vzlete.

V prípade vyhlásenia ostrého štartu vyrážajú gripeny k lietadlám, ktoré sa správajú neštandardne – neodpovedajú alebo sa nehlásia na danej frekvencii. Vyrážajú tiež k lietadlám, ktoré sú v núdzi. Podľa hovorcu rezortu obrany ČR Petra Medka dochádza v krajine k zhruba desiatim ostrým štartom ročne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia