Pri Líbyi sa potopili člny, zahynuli stovky migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

Rím 30. mája (WebNoviny.sk) – Talianska pobrežná stráž eviduje približne 300 nezvestných v súvislosti s potopením člna plného migrantov, ku ktorému došlo minulý štvrtok pri pobreží Líbye. Podľa dnešného vyjadrenia nemenovaného predstaviteľa pre agentúru DPA tento odhad vyplýva z výpovedí pasažierov, ktorých sa podarilo zachrániť a dopraviť do viacerých talianskych prístavov.

Predstaviteľ pobrežnej stráže informoval, že uvedená tragédia postihla súpravu dvoch člnov, z ktorých každý prepravoval približne 450 osôb. Vlečený čln sa potopil po prerezaní spojovacieho lana, pričom bolo zachránených len 150 pasažierov.

Záchranári vytiahli z mora telá niektorých z obetí, pobrežná stráž však zatiaľ nedokázala uviesť presný počet. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že spolu s ďalšími potopeniami člnov s migrantmi medzi Líbyou a Talianskom za minulý týždeň eviduje najmenej 700 obetí na životoch, zatiaľ čo Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) hlási 1100 nezvestných.

Talianska pobrežná stráž uskutočnila v priebehu minulého týždňa viacero záchranných operácií pri pobreží Líbye, pričom zachránila tisíce nelegálnych migrantov.

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Očakáva sa, že ich počet v nasledujúcich mesiacoch porastie v súvislosti so zlepšujúcim sa počasím.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia