Jens Stoltenberg prisľúbil Poľsku viac vojakov NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jens Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa venoval aj výdavkom na obranu. Foto: SITA/ AP

VARŠAVA 31. mája (WebNoviny.sk) – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo Varšave povedal, že v Poľsku bude rozmiestnených viac vojakov NATO v rámci úsilia o ubezpečenie východných členov aliancie, ktorí sa cítia ohrození Ruskom.

„Poviem to jasne: v Poľsku bude po summite vo Varšave viac vojakov NATO, ktorí vyšlú jasný signál, že útok na Poľsko bude považovaný za útok na celú alianciu,“ citovala agentúra DPA vyjadrenie Stoltenberga na začiatku jeho dvojdňovej návštevy Varšavy.

Poľsko chce mať vojakov NATO na svojom území

NATO ešte stále rokuje o „presných počtoch a umiestnení“ svojej posilnenej prítomnosti na východe, ale bude mnohonárodná a rotačná, dodal šéf NATO. Ministri obrany členských krajín NATO by mali vypracovať podrobnosti na rokovaniach v Bruseli v dňoch 14.-15. júna. Summit Severoatlantickej aliancie sa bude konať v poľskej metropole 8.-9. júla.

Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že jeho krajina chce mať vojakov NATO na svojom území. „Chceme sa ubezpečiť, že nielenže je Poľsko členom NATO, ale tiež chceme mať NATO tu, v Poľsku, mať tu vojakov spojeneckých ozbrojených síl,“ pokračoval. „Chceme sa ubezpečiť, že v Poľsku sa uskutoční čo možno najviac cvičení, aby sme cítili prítomnosť síl NATO v krajine,“ dodal.

Na cvičení Anakonda bude 25-tisíc účastníkov

Poľsko bude v dňoch 7.-17. júna hostiť veľké vojenské cvičenie s krycím názvom Anakonda 2016. Podľa americkej armády sa na ňom očakáva vyše 25 000 účastníkov.

Stoltenberg odmietol obavy, že cvičenie ďalej vystupňuje napätie vo vzťahu s Ruskom. „Je to niečo, čo je súčasťou programu cvičení, bolo to ohlásené, je to transparentné, nie je dôvod, aby to vyvolávalo akékoľvek obavy,“ dodal.

Vzťahy medzi NATO a Ruskom dosiahli najhorší bod od konca studenej vojny po ruskej anexii Krymu a jeho podporovaní separatistov na východnej Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrzej DudaJens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy