Životopis Hitlera sa bude musieť upraviť, zistili nové fakty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SITA/AP

BRAUNAU AM INN 31. mája (WebNoviny.sk) – Životopis Adolfa Hitlera sa bude musieť upraviť. Rakúsky historik Florian Kotanko totiž pri štúdiu dokumentov z archívu fary v rodnom meste nacistického vodcu Braunau am Inn a kroniky miestneho týždenníka Neue Warte am Inn zistil, že Hitler sa narodil 20. apríla 1889 nie ako štvrté, ale ako tretie dieťa z celkovo šiestich potomkov, informuje dnešné vydanie novín Oberösterreichische Nachrichten.

Najstarší zo súrodencov Hitlerovcov bol Gustav

Doterajšie poradie súrodencov Gustav, Ida, Otto, Adolf, Edmund a Paula sa zakladá na informáciách Pauly Hitlerovej (21. januára 1896 – 1. júna 1960), ktorú v roku 1945 krátko po skončení vojny vypočúvala americká armáda. Paula a jej brat Edmund (24. marca 1894 – 2. februára 1900) sa narodili už v Passau a o živote svojej rodiny v Braunau tak vedela iba sprostredkovane.

Podľa Kotanka naďalej platí, že najstarší zo súrodencov Hitlerovcov bol Gustav, ktorý sa narodil 17. mája 1885. Ida prišla na svet 23. septembra 1886. Gustav však zomrel 9. decembra 1887, Ida ho nasledovala 22. januára 1888. Z archívnych dokumentov vyplýva, že po ich smrti sa ako tretí narodil Adolf a až po ňom prišiel 17. júna 1892 na svet Otto. Zomrel o šesť dní neskôr na hydrocefalus (vodnateľnosť mozgu), keď mal Adolf viac ako tri roky.

Objav môže vyvolať aj nové úvahy o vzťahu Adolfa a jeho matky

Krátko po Ottovom pohrebe sa Hitlerova rodina presťahovala do Passau.

Vzhľadom na nové fakty vyvstávajú podľa Kotanka viaceré otázky, napríklad, ako prežíval trojročný Adolf narodenie a smrť svojho brata, či si uvedomoval jeho hendikep a či to ovplyvnilo jeho neskorší postoj osobám so zdravotným postihnutím.

Objav môže vyvolať aj nové úvahy o vzťahu Adolfa a jeho matky Klary. Doteraz sa predpokladalo, že mu venovala celú svoju pozornosť, čo sa však mohlo zmeniť prinajmenšom počas ďalšieho tehotenstva a siedmich dní Ottovho života.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adolf Hitler
Firmy a inštitúcie WBN