Islamisti zverejnili video, brutálne popravili Kanaďana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Hall, John Ridsdel
Robert Hall bol unesený vlani v septembri na ostrove Samal spolu s ďalším Kanaďanom Johnon Ridsdelom, ktorého extrémisti zabili ako prvého. Foto: Militant Video via AP Video

MANILA 14. júna (WebNoviny.sk) – Islamskí militanti zo skupiny Džamáa abú Sajjáf odrezali hlavu druhému kanadskému rukojemníkovi, ktorého deväť mesiacov zadržiavali na juhu Filipín. Potvrdili to v utorok filipínske úrady, ktoré citovala agentúra AP.

Kanadský občan Robert Hall bol unesený vlani v septembri na ostrove Samal spolu s ďalším Kanaďanom, Nórom a Filipínkou. Ako prvého extrémisti v apríli zabili Kanaďana Johna Ridsdela. Video s brutálnym usmrtením druhého z kanadských rukojemníkov zverejnili militanti po tom, ako v pondelok vypršal konečný termín na vyplatenie vysokého výkupného. Na zázname vidno kľačiaceho muža oblečeného v oranžovom, ako kľačí v džungli pred čiernou vlajkou v štýle extrémistickej organizácie Islamský štát

Úrady vo filipínskej provincii Solo následne objavili odrezanú hlavu muža europoidnej rasy pohodenú pred katolíckou katedrálou v meste Jolo. Kancelária filipínskeho prezidenta následne potvrdila, že išlo o Robeta Halla. Správu predbežne potvrdil aj kanadský premiér Justin Trudeau, podľa ktorého existujú presvedčivé dôvody na domnienku, že došlo k Hallovmu zabitiu. Kanadské úrady však celú záležitosť stále preverujú v spolupráci s filipínskymi orgánmi.

Trudeau však zdôraznil, že Kanada ani v budúcnosti nemieni platiť teroristom výkupné za svojich unesených občanov, keďže by to mohlo ohroziť životy mnohých ďalších Kanaďanov. Skupina abú Sajjáf bojuje za vytvorenie islamistického štátu na juhu Filipín. V minulosti udržiavala kontakty s al-Káidou, pred dvoma rokmi však líder organizácie abú Sajjáf prisahal vernosť skupine Islamský štát.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Justin Trudeau
Firmy a inštitúcie Islamský štát