NATO zvažuje väčšiu účasť na boji proti Islamskému štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jens Stoltenberg
Šéf NATO Jens Stoltenberg (uprostred) hovoril aj o potrebe umožniť do oblasti úplný prístup medzinárodným pozorovateľom. Foto: SITA/AP

Brusel 15. júna (WebNoviny.sk) – Severoatlantická aliancia v stredu uviedla, že zvažuje väčšie zapojenie sa do bojov proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že ministri obrany členských krajín dnes dali pokyn na to, aby aliancia vypracovala návrh na výcvik irackých vojakov vnútri Iraku a na poskytnutie pomoci pri budovaní kapacít irackej armády. Vedenie NATO tiež odporučí, ako by prieskumné lietadlá AWACS mohli pomáhať Američanmi vedenej koalícii bojujúcej proti IS pri monitorovaní sýrskeho a irackého vzdušného priestoru.

Americký minister obrany Ash Carter tento vývoj privítal, ale povedal, že by mal ísť ešte ďalej. Po stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli povedal, že by „rád videl, aby NATO robilo viac“. Ako príklad spomenul overenú schopnosť NATO dať dohromady mnohonárodnostnú vojenskú silu a tiež začleniť príspevky od menších krajín do jednotného úsilia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie Islamský štátNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy