Ukrajinu pobúril výrok šéfa OSN o úlohe Ruska v Donbase

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

New York 16. júna (WebNoviny.sk) – Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Volodymyr Jeľčenko vyjadril dnes „hlboké pobúrenie“ nad výrokom generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, podľa je úloha Ruska rozhodujúca v úsilí o ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa Jeľčenkovej reakcie, ktorú priniesla agentúra AP, sa Kyjev obrátil protestným listom na Valné zhromaždenie OSN, pričom požaduje nápravu a vysvetlenie.

Sporný výrok sa objavil v Panovom vopred pripravenom príhovore, ktorý mal dnes predniesť v rámci Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra. Podľa Jeľčenka to znamená, že šéf OSN stratil „akékoľvek morálne právo“ vyjadrovať sa o konflikte na Ukrajine.

Pan vo svojom príhovore uviedol, že Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN s právom veta musí zohrávať „rozhodujúcu úlohu“ pri riešení „naliehavých svetových problémov, od ukončenia konfliktov na Ukrajine a v Sýrii až po zaistenie dodržiavania ľudských práv či kontrolovanie šírenia zbraní hromadného ničenia“. Veľvyslanec Ukrajiny nechápe, ako môže šéf OSN „takpovediac chváliť“ úlohu Ruska pri riešení konfliktu v Donbase, keďže ide o krajinu, ktorá je „hlavným hráčom v agresii proti Ukrajine a v udržiavaní tohto konfliktu v živom stave“.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric na margo tejto záležitosti vyhlásil, že generálny tajomník nebude meniť svoje stanovisko, pričom vyzýva každého, aby si prečítal celý jeho príhovor. „Nebudem analyzovať alebo reagovať na kritiku, ktorá mohla odznieť,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pan Ki-mun