Džihádisti postupujú v Sýrii, v Iraku stratili stovky mužov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: ilustračné, SITA/AP

Damask 21. júna (WebNoviny.sk) – Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) začala protiofenzívu v severosýrskej provincii Rakka a znovu dobyla rozsiahle oblasti, ktoré militanti nedávno stratili v boji s vládnymi vojakmi. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

SOHR uviedlo, že vládne sily prišli o všetky územia, ktoré získali v provincii Rakka od spustenia svojej ofenzívy začiatkom júna. Tlačová agentúra Amak prepojená s Islamským štátom zverejnila video, zachytávajúce extrémistov na dobytom ropnom poli Sawra, pričom v blízkosti útočia bojové lietadlá.

Sýrsky novinár pôsobiaci pri armáde napísal na svojom účte na Facebooku, že ak aj špeciálne sily „na niekoľko hodín ustúpia, vrátia sa“. Rovnomenná metropola provincie Rakka je faktickým hlavným mestom Islamského štátu, pripomenula v správe tlačová agentúra AP.

Približne 2500 militantov Islamského štátu štát bolo zabitých počas mesačnej ofenzívy irackej armády zameranej na znovudobytie mesta Fallúdža. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na šéfa protiteroristických síl v ofenzíve, generálporučíka Abdula Wahába Saadího.

Saadí v pondelok večer pre miestnu televíziu as-Sumaríja uviedol, že počet bojovníkov IS vo Fallúdži bol na začiatku ofenzívy koncom mája 3500-4000.

Saadí neposkytol podrobnosti k údaju o 2500 usmrtených bojovníkoch IS. Vyhlásil ale, že približne 15 percent z nich boli zahraniční bojovníci. Generálporučík taktiež citoval zo správ irackej polície, podľa ktorých bolo zatknutých 1086 podozrivých osôb napojených na IS. Neuviedol však, koľko militantov IS ešte zostalo vo Fallúdži. Iracké vládne sily neoznámili svoje straty vo Fallúdži, hoci Islamský štát tvrdí, že zabil desiatky irackých vojakov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát