USA potvrdili oslobodenie iba jednej tretiny Fallúdže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Začal sa boj o Fallúdžu, Irak vyslal protiteroristické sily
Foto: SITA/AP

Bagdad 21. júna (WebNoviny.sk) – Spojenými štátmi vedená koalícia v utorok spresnila, že od extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) sa zatiaľ podarilo „vyčistiť“ iba jednu tretinu irackého mesta Fallúdža. Oznámenie prichádza niekoľko dní po tom, ako iracká vláda ohlásila víťazstvo v ofenzíve zameranej na znovudobytie Fallúdže, informuje agentúra AP.

Iracký premiér Hajdar Abádí minulý piatok vyhlásil, že Fallúdža bola po niekoľkých týždňoch bojov oslobodená od militantov IS. Iracké jednotky už podľa neho majú mesto pod kontrolou.

Hovorca medzinárodnej koalície Christopher Garver pôsobiaci v Bagdade však dnes uviedol, že oslobodená bola zatiaľ len tretina Fallúdže. Vo zvyšku mesta podľa neho stále prebiehajú boje medzi irackými bezpečnostnými silami a bojovníkmi IS. Väčšina z vyčistených oblastí sa podľa Garvera nachádza v južnej časti mesta a „prečisťovacie operácie pokračujú smerom von z centra“. Irackí velitelia operujúci v oblasti zasa uvádzajú, že pod svojou kontrolou majú 80 percent mesta.

Mesto Fallúdža sa považuje za poslednú baštu islamistov v provincii Anbár na západe Iraku. IS stále kontroluje územia na severe a západe krajiny vrátane druhého najväčšieho mesta Iraku Mósulu. Fallúdža, ležiaca približne 50 kilometrov západne od Bagdadu, bola prvým mestom, ktoré začiatkom roka 2014 padlo do rúk džihádistov. Vládne sily, podporované šiitskými milíciami a náletmi koalície vedenej Spojeným štátmi, spustili 23. mája ofenzívu s cieľom vytlačiť militantov IS z Fallúdže.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Hajdar Abádí
Firmy a inštitúcie Islamský štát