Za deň zachránili v Stredozemnom mori asi 4000 migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

Rím 23. júna (WebNoviny.sk) – Približne 4000 migrantov sa dnes podarilo zachrániť v priebehu jedného dňa pri pobreží Líbye. Informovala o tom talianska pobrežná stráž, ktorú citovala agentúra AP.

Pobrežná stráž dnes koordinovala v Stredozemnom mori dovedna 40 rôznych záchranných misií. K zvýšenému počtu zachránených migrantov prispelo zlepšenie plavebných podmienok v oblasti po niekoľkých dňoch nepriaznivého počasia.

Predstavitelia pobrežnej stráže zatiaľ nevedia potvrdiť správy z prostredia eritrejskej komunity o nezvestnom plavidle so 400 utečencami, ktoré údajne vyplávalo v nedeľu z egyptskej Alexandrie.

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Dôvodom je dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o vracaní migrantov z Grécka do Turecka.

Väčšina migrantov smerujúcich z Líbye do Talianska sa plaví na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Mieria na ostrov Lampedusa alebo na Sicíliu. Niektoré plavidlá vyrážajú do Európy aj z egyptských prístavov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať