Jobbik: Briti dali EÚ jednu z najväčších faciek v histórii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jobbik
Foto: SITA/Marko Erd

Budapešť 24. júna (WebNoviny.sk) – Európska únia dostala od Britov jednu z najväčších faciek vo svojej histórii, reagoval v Budapešti na výsledky referenda vo Veľkej Británii podpredseda zahraničného výboru maďarského parlamentu z opozičnej ultrapravicovej strany Jobbik Márton Gyöngyösi.

Podľa spravodajského servera Alfahir.hu podpredseda výboru povedal, že súčasne však výsledok plebiscitu znamená zrejme aj poslednú šancu a možnosť pre Európsku úniu: aby zvážila, či aj naďalej pôjde cestou centralizácie a diktatúry, bude úplne ignorovať európske národné štáty, ako aj vôľu a názory národov, alebo prehodnotí svoju pôvodnú koncepciu.

Skutočnosť, že lídri veľkých členských krajín únie kvôli vypísaniu referenda okamžite začali zatracovať britského premiéra Davida Camerona, označil politik Jobbiku za alarmujúci signál. Briti podľa jeho slov pri vysokej účasti v ľudovom hlasovaní, ktoré malo vyváženú kampaň, povedali svoj názor. „Odpoveď na otázku referenda má silnú legitimitu, za to patrí Britom úcta,“ dodal Gyöngyösi, podľa ktorého tamojší voliči ukázali, že existuje život aj mimo EÚ.

Opozičný politik avizoval, že Jobbik bude pozorne sledovať, ktorým smerom sa po brexite bude európska politika uberať. Ak sa nezmení smerovanie únie, ak Brusel bude naďalej centralizovať a zvolí si namiesto koncepcie národných štátov cestu diktatúry, potom Jobbik navrhne, aby Maďarsko iniciovalo otvorenie prístupovej dohody a základných dokumentov. K tomu budeme iniciovať aj referendum, v ktorom by sme sa spýtali ľudí, aký spôsob vzťahu Maďarska s EÚ a Bruselom by zodpovedal záujmom Maďarska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Jobbik Hnutie za lepšie Maďarsko