Obama: Británia i EÚ zostanú nenahraditeľnými partnermi USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Foto: SITA/AP

Washington 24. júna (WebNoviny.sk) – Prezident USA Barack Obama v piatok vyhlásil, že Británia i Európska únia zostanú napriek britskému rozhodnutiu opustiť EÚ „nenahraditeľnými partnermi“ Spojených štátov.

„Občania Spojeného kráľovstva prehovorili a my rešpektujeme ich rozhodnutie,“ povedal Obama s upozornením na „osobitný vzťah“, ktorý majú Spojené štáty a Británia a tiež na jej úlohu ako spojenca v NATO.

Biely dom súčasne vyzdvihol EÚ za jej prácu na podporu stability, hospodárskeho rastu a šírenia demokratických hodnôt. „Spojené kráľovstvo a Európska únia zostanú nenahraditeľnými partnermi Spojených štátov aj keď začnú rokovať o ich pokračujúcom vzťahu, aby zabezpečili nepretržitú stabilitu, bezpečnosť a prosperitu pre Európu, Veľkú Britániu a Severné Írsko a svet,“ citovala Obamove vyhlásenie tlačová agentúra DPA. Obama sa ešte pred referendom vyjadril, že rozhodnutie je na Britoch, ale zdôraznil, že USA mali prospech zo silnej Británie v radoch EÚ.

Obama v piatok oznámil, že telefonoval s britským premiérom Davidom Cameronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o rozhodnutí Británie vystúpiť z Európskej únie. Vyhlásil, že s európskymi spojencami bude naďalej koordinovať úsilie s cieľom zabezpečiť stabilitu globálneho finančného systému.

Obama označil Camerona, ktorý v piatok oznámil, že v októbri odstúpi z funkcie, za „vynikajúceho partnera na svetovej scéne“. „Zatiaľ čo vzťah Veľkej Británie s Európskou úniou sa zmení, jedna vec, ktorá sa nezmení, je osobitný vzťah medzi našimi dvoma národmi,“ uviedol Obama, ktorého citovala agentúra DPA.

Americký viceprezident Joe Biden vyhlásil, že Spojené štáty by boli radšej, ak by Briti hlasovali za zotrvanie v Európskej únii, ale rešpektujú výsledok referenda. „Dali by sme prednosť inému výsledku, ale Spojené štáty majú dlhoročné priateľstvo so Spojeným kráľovstvom a toto veľmi osobitné puto vydrží. Plne rešpektujeme rozhodnutie, ktoré urobili,“ povedal Biden v írskom Dubline.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaJoe Biden