Majitelia strelných zbraní sa už na Havaji musia registrovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zbraň
Foto: ilustračné, Thinkstock

Honolulu 25. júna (WebNoviny.sk) – Havaj sa stal prvým americkým štátom, ktorý zaviedol povinnú registráciu všetkých majiteľov strelných zbraní na Federálnom úrade pre vyšetrovanie (FBI). Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Na základe zákona, ktorý podpísal demokratický guvernér Havaja David Ige, upovedomí FBI havajskú políciu vždy, keď dôjde k zadržaniu registrovanej osoby na území Spojených štátov. Proti legislatíve sa už stihla vysloviť Národná asociácia držiteľov zbraní (NRA), ktorá je hlavným združením podporovateľov vlastníctva zbraní súkromných osôb v USA.

„NRA tento zákon považuje za jeden z najextrémnejších, aké sme kedy zažili,“ uviedla hovorkyňa združenia Amy Hunterová. Dodala, že legislatíva by mohla ovplyvniť aj držiteľov zbraní, ktorí síce z Havaja nepochádzajú, no budú sa musieť zaregistrovať hneď, ako vstúpia na územie tohto štátu. To by podľa Hunterovej mohlo znamenať, že sa ocitnú v databáze FBI, z ktorej už nemusia byť odstránení.

Naproti tomu havajský demokratický senátor Will Espero, ktorý je spoluautorom zákona a zároveň aj majiteľom strelnej zbrane, označil opatrenie za „legislatívu zdravého rozumu, ktorá nikomu neublíži“. Zákon, ktorý do platnosti vstúpil okamžite po podpise, umožní havajskej polícii tiež posúdiť, či by mala osoba, ktorá už bola zatknutá aj naďalej vlastniť strelnú zbraň.

Kancelária havajského guvernéra uviedla, že okrem zmienenej legislatívy podpísal v piatok Ige aj ďalšie dva zákony súvisiace so strelnými zbraňami. Prvý z nich zakazuje držbu strelnej zbrane osobám, ktoré boli usvedčené so sexuálnych útokov či prenasledovania. Druhý vyžaduje, aby strelné zbrane úradom odovzdali ľudia s duševnými či emočnými poruchami správania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia