Agentúra AP: Obama stráca v Británii spoľahlivého partnera

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama Foto: SITA/ AP

Washington 25. júna (WebNoviny.sk) – V priebehu prvých 7,5 roka svojho prezidentovania sa Barack Obama mohol spoľahnúť, že Spojené kráľovstvo ho podporí takmer pri každej príležitosti, píše vo svojej analýze agentúra AP.

Do posledných mesiacov, ktoré mu ešte zostávajú vo funkcii prezidenta USA, však Obama teraz vstupuje s tým, že rozhodnutím Británie odísť z Európskej únie a demisiou premiéra Davida Camerona – jedného z jeho najbližších spolupracovníkov na svetovej scéne – je tento jeho pocit istoty otrasený.

Odchod Británie z EÚ môže trvať celé roky. Predstavitelia Bieleho domu teda hovoria, že neočakávajú, že by okamžite došlo k zmenám vo všetkých tých nespočetných sférach a oblastiach, v ktorých obe krajiny – Spojené štáty a Spojené kráľovstvo – navzájom spolupracujú. Týka sa to aj britského vojenského príspevku do Američanmi vedenej koalície v boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát.

Avšak malú dôveru majú USA teraz v to, či sa Británia a ostatné európske krajiny postavia na stranu Washingtonu, ak by sa v najbližšej budúcnosti vynorili nové výzvy, cituje AP obavy Heather Conleyovej z washingtonského Centra strategických a medzinárodných štúdií (CSIS).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama