Zakladajúce štáty EÚ chcú okamžite začať rokovania o brexite

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brexit
Prieskum ďalej zistil, že referenda sa určite zúčastní 70 percent zástancov brexitu (pokles o deväť percent) a 61 percent jeho odporcov (pokles o 11 percent). Foto: ilustračné, Thinkstock

Berlín 25. júna (WebNoviny.sk) – Šestica zakladajúcich členov Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS), z ktorého sa zrodila Európskej únia, v sobotu vyzvala na rýchle začatie rokovaní o vystúpení Británie z bloku s odôvodnením, že zvyšných 27 členov únie musí myslieť na budúcnosť.

Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Talianska, Belgicka, Holandska a Luxemburska po stretnutí v Berlíne vyzvali Britániu, aby svoj odchod neodkladala a premiéra Davida Camerona, aby odstúpil skôr, ako plánoval.

Briti sa nemajú hrať na mačku a myš

Británia musí uplatniť článok 50 Lisabonskej zmluvy „čo možno najskôr“, aby sa začali rokovania o brexite, informoval nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier po stretnutí s partnermi v Berlíne. Po aktivácii tohto článku bude mať Británia dva roky na vyjednanie podmienok svojho odchodu.

Británia by sa nemala „hrať hru na mačku a myš“ odkladaním rokovaní o svojom vystúpení, pretože by to predĺžilo obdobie trhovej neistoty u oslabenej ekonomiky EÚ, citovala agentúra DPA luxemburského ministra zahraničných vecí Jeana Asselborna.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dodal, že Cameron musí odstúpiť a byť nahradený „v nadchádzajúcich dňoch“ a to napriek jeho oznámeniu v piatok, že o jeho nástupcovi rozhodne až výročný zjazd konzervatívcov v októbri.

Stretnutie šéfov diplomacií šestice zakladajúcich členov EHS sa uskutočnilo vo Ville Borsig, ktorú nemecký rezort diplomacie využíva na ubytovanie hostí. Ministri tam riešili ďalšie kroky a konzultovali svoje názory vo veci reformy EÚ, ktorá by umožnila euroskeptickejším členom voľnejší vzťah s Bruselom.

Reforma má zabrániť hlasovaniam o odchode

Reforma, ktorú navrhujú Nemecko a Francúzsko, má zabrániť krajinám so silnými euroskeptickými hnutiami ako je Francúzsko a Holandsko, aby usporiadali rovnaké hlasovania o odchode z EÚ ako Británia, v ktorej sa pre odchod rozhodlo 52 percent hlasujúcich.

„Musíme dostať príležitosť ukázať, že Európa je potrebná, ale tiež schopná konať“ vo veciach ako je utečenecká kríza a nezamestnanosť mládeže, dodal po stretnutí Steinmeier.

EHS založili v roku 1957 vtedajšie Západné Nemecko, Francúzsko, Taliansko a krajiny Beneluxu – Belgicko, Holandsko a Luxembursko. Stretnutie šestice krajín v Berlíne čelilo kritike tých, ktorí argumentujú, že akýkoľvek pokus o reformu by mal zahŕňať všetkých 27 členských krajín.

Steinmeier v sobotu v reakcii na to povedal, že o brexite sa bude v ďalších dňoch viesť „veľa rôznych konverzácií“. „Teraz si musíme vypočuť jeden druhého … zistiť, kde je priestor na menévrovanie,“ vysvetlil. Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude v pondelok, ešte pred bruselským summitom EÚ, hostiť v Berlíne prezidenta EÚ Donalda Tuska, talianskeho premiéra Mattea Renziho a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováFrank-Walter SteinmeierJean-Marc Ayrault