Referendum o zjednotení Írska a Severného Írska nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
írsko
Foto: SITA/AP

Dublin/Bratislava 26. júna (WebNoviny.sk) – Írsky minister zahraničných vecí Charlie Flanagan odmietol návrh na vypísanie referenda o zjednotení Írska so Severným Írskom patriacim pod Britániu. S návrhom prišiel uplynulý piatok líder strany Sinn Féin Martin McGuinness.

Flanagan uznal, že budúce zjednotenie Írska je v najlepšom záujme jeho občanov, ale vypísať o tom referendum v čase, keď britská vláda rokuje o odchode Británie z EÚ, by spôsobilo ďalšie rozdelenie.

McGuinness svoju žiadosť na vypísanie referenda o zjednotení Írska vysvetlil tým, že britská vláda po tom, ako občania v štvrtkovom referende rozhodli o odchode Británie z EÚ, „nemá nijaký demokratický mandát, aby zastupovala sever (Severné Írsko) na akýchkoľvek rokovaniach s EÚ“. Preto od Londýna žiadal vypísať referendum o zjednotení Írska.

Obaja premiéri návrh odmietli

Podľa mierovej zmluvy z roku 1998, ktorou sa skončilo 30 rokov sektárskeho násilia, britský minister pre Severné Írsko môže vypísať referendum, ak by sa zdalo pravdepodobné, že väčšina hlasujúcich voličov by si žiadala žiť v zjednotenom Írsku. McGuinnessov návrh odmietla aj probritská severoírska premiérka Arlene Fosterová i írsky premiér Enda Kenny.

Kenny poznamenal, že teraz sú „vážnejšie problémy, ktoré treba vyriešiť v čo najkratšom čase“. Ako príklad uviedol situáciu na spoločnej hranici: tá je totiž jedinou pozemnou hranicou medzi Britániou a zvyškom EÚ, na ktorej sú armádne kontrolné stanovištia. Tento stav platí na základe mierovej zmluvy z roku 1998.

Flanagan pripúšťa zjednotenie v budúcnosti

Flanagan sa pre írsku televíziu RTE priznal, že zdieľa názor, že v istom štádiu v budúcnosti by zjednotenie bolo v najlepšom záujme írskeho ľudu, ale len za predpokladu väčšinového súhlasu obyvateľov Severného Írska. V situácii, ktorá súvisí s brexitom, by však všetky ďalšie referendá v Severnom Írsku „spôsobili ešte väčšie rozdelenie, než máme teraz, a (plebiscit) je preto podľa môjho názoru obzvlášť neužitočný,“ vysvetlil.

Britská ministerka pre Severné Írsko Theresa Villiersová, ktorá bola v kampani zástankyňou odchodu Británie z EÚ, uviedla, že podmienky pre vypísanie referenda o zjednotení Írska nie sú splnené. Prieskumy verejnej mienky na oboch stranách hraníc totiž sústavne vykazujú nízky záujem voličov o zjednotenie Írska. Podľa výsledkov spoločného prieskumu BBC/RTE z vlaňajšieho novembra želanie dožiť sa zjednoteného Írska prejavilo 30 percent obyvateľov Severného Írska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arlene FosterováEnda Kenny