Predčasné voľby v Španielsku ovládli ľavicové strany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Španieli hlasujú v predčasných voľbách, majú ukončiť krízu
Foto: ilustračné, SITA/AP

MADRID 26. júna (WebNoviny.sk) – Nedeľňajšie predčasné parlamentné voľby v Španielsku nepriniesli jasné rozuzlenie patovej politickej situácie, ktorá nastala po riadnych voľbách z vlaňajšieho decembra.

Ľudovcov čakajú náročné koaličné rokovania

Víťazom sa opäť stala konzervatívna Ľudová strana (PP) premiéra Mariana Rajoya, ktorá obsadí 137 kresiel v 350-člennom parlamente, čo je o 14 viac než pred šiestimi mesiacmi. Vyplýva to z oficiálnych volebných výsledkov, ktoré zverejnilo španielske ministerstvo vnútra, informuje agentúra DPA.

Ľudovcom však uvedený počet kresiel stále nebude stačiť na samostatné vytvorenie vlády a zrejme ich čakajú náročné koaličné rokovania s neistým výsledkom.

Líder PP však napriek tomu po zverejnení výsledkov nešetril optimizmom. „Vyhrali sme voľby a nárokujeme si právo vládnuť,“ vyhlásil Rajoy pred davom jasajúcich priaznivcov v Madride. Podľa agentúry DPA však žiadna zo strán, ktoré sa dostali do parlamentu, zatiaľ neprejavila záujem o spoločné vládnutie s ľudovcami, ktorých pozíciu v posledných rokoch oslabili početné škandály.

K volebným urnám prišlo 69,3 percenta oprávnených voličov

Na druhom mieste skončila Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) s 85 kreslami, čo je o päť menej než v decembri.

Za socialistami, ktorí počas volebnej kampane vylúčili koalíciu s PP, nasleduje radikálna ľavicová aliancia Unidos Podemos (Zjednotení môžeme) s rovnakým ziskom ako vlani, teda 71 kresiel. V novom parlamente zasadne aj 32 poslancov centristickej strany Ciudadanos (Občania), ktorá si oproti vlaňajšku pohoršila o osem kresiel.

K volebným urnám prišlo v nedeľu 69,3 percenta oprávnených voličov, čo je menej než 73 percent v decembri. Predčasné voľby v Španielsku sa uskutočnili po tom, ako sa štyri parlamentné strany nedokázali dohodnúť na vytvorení koaličnej vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia