Iracká armáda po mesiaci bojov oslobodila Fallúdžu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irak
Foto: SITA/AP

Bagdad 26. júna (WebNoviny.sk) – Veliteľ irackých vládnych síl vyhlásil v nedeľu mesto Fallúdža za „úplne oslobodené“ od jednotiek džihádistickej organizácie Islamský štát (IS/Dáiš). Oslobodzovacia operácia sa začala koncom mája, pričom iracké vládne sily podporovala aj koalícia vedená Spojenými štátmi americkými a prevažne šiitské polovojenské jednotky.

Iracké jednotky vstúpili do Fallúdže zo severozápadu, cez predmestie al-Džulán, ktoré bolo poslednou baštou islamistov na území mesta. Generálplukovník Abdal Waháb as-Saadí pre AP vyhlásil, že „boje o Fallúdžu sa skončili“. AP informovala, že viacero vojakov oslavovalo dobytie mesta paľbou do vzduchu, spevom a mávaním irackými vlajkami.

Mesto Fallúdža sa nachádza 65 kilometrov západne od Bagdadu a bolo prvým, ktoré v januári 2014 padlo do rúk islamistov. Fallúdža bola dejiskom urputných bojov aj v roku 2004, keď proti islamistom z teroristickej siete al-Káida stáli americkí vojaci. Tí mesto aj dobyli, ale prišli o viac ako sto vojakov a ďalších vyše tisíc utrpelo zranenia.

Iracký premiér Hajdar Abádí navštívil dnes západoiracké mesto Fallúdža zopár hodín nato, ako armáda oznámila dobytie celého mesta od militantov Islamského štátu. „Vyvesili sme irackú zástavu vo Fallúdži, ako sme vám sľúbili,“ citovala premiéra tlačová agentúra DPA. Kamera ho zachytila, keď stál pri mestskej nemocnici. „Vyvesíme ju aj v Mósule,“ sľúbil Abádí. Hovoril o bašte džihádistickej organizácie Islamský štát v severnom Iraku.

Mesto Fallúdža sa nachádza 65 kilometrov západne od Bagdadu a bolo prvým, ktoré v januári 2014 padlo do rúk islamistov. Jednotky IS naďalej kontrolujú pomerne rozsiahle časti na severe a západe Iraku vrátane jeho druhého najvýznamnejšieho mesta – Mósulu. IS ovláda aj časť Sýrie. Dobyté územia vyhlásil IS za svoj kalifát.

3 20 žab

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hajdar Abádí
Firmy a inštitúcie Islamský štát