Petíciu za nové referendum podpísali už tri milióny Britov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brexit
Foto: ilustračné, Thinkstock

Londýn 26. júna (WebNoviny.sk) – INa vyše 3,3 milióna podpisov sa nazbieralo do dnešného neskorého popoludnia pod internetovou petíciou, ktorá vyzýva vládu na vypísanie nového referenda o členstve Británie v Európskej únii. A to napriek tomu, že parlamentná petičná komisia označila 77.000 podpisov za podvodných, informovala tlačová agentúra DPA.

„Ľudia, ktorí pridávajú podvodne podpisy pod túto petíciu by mali vedieť, že oslabujú to, čo predstierajú, že podporujú,“ citovala DPA vyjadrenie predsedníčky tohto výboru Helen Jonesovej na Twitteri.

Jonesová povedala, že výbor zváži petíciu na budúci týždeň a rozhodne, či o nej parlament bude viesť rozpravu. Poslankyňa dodala, že akákoľvek debata „umožní vyjadrenie celého rámca názorov“. Parlament je povinný zvážiť rozpravu u všetkých petícií, pod ktorými sa nazbiera viac ako 100.000 podpisov.

Autor textu petície William Oliver Healey tvrdí, že vláda by „mala uplatniť pravidlo, že ak o zotrvaní či odchode (z EÚ) rozhodne menej ako 60 percent hlasujúcich, alebo ak účasť bude nižšia ako 75-percentná, uskutoční sa ďalšie referendum“. Podľa expertov je to však nezmysel, pretože žiaden nový zákon nemôže platiť retroaktívne.

Za vystúpenie Británie z EÚ bolo 52 percent hlasujúcich, za zotrvanie sa vo štvrtok vyslovilo 48 percent voličov. Hlasovať prišlo 72 percent z 46,5 milióna oprávnených voličov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať