Pápež: Kresťania dlhujú gejom ospravedlnenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež navštívil Bosnu, bosnianske národy na náboženský zmier
Pápež František I. počas svojej sobotňajšej návštevy bosnianskej metropoly Sarajevo vyzval bosnianske národy na snahu o trvalý náboženský a etický zmier, ktorý podľa jeho slov vylieči hlboké rany pretrvávajúce v krajine aj dvadsať rokov po občianskej vojne. Foto: SITA/AP

Vatikán 27. júna (WebNoviny.sk) – Pápež František pripomenul veriacim, že by sa mali homosexuálom i ďalším ublíženým ľuďom ospravedlniť a požiadať ich o odpustenie. Počas improvizovanej tlačovej konferencie pri návrate z návštevy v Arménsku pápež pred novinármi zopakoval svoju vetu: „Kto som, aby som súdil“.

Dodal, že kresťania by sa mali po streľbe v nočnom gay klube v Orlande na americkej Floride ospravedlniť a žiadať odpustenie od homosexuálov, ale aj od chudobných, zneužívaných žien, či detí nútených pracovať i za „toľko zbraní“ a za zlyhanie v prípade rodín čeliacich rozvodu alebo zápasiacich s inými problémami.

Kresťania musia žiadať odpustenie za mnohé, vyhlásil pápež, pričom zdôraznil, že diskriminácia homosexuálov je len jednou z mnohých otázok. Priznal, že časť tejto komunity sa vyznačuje demonštratívnym správaním, ktoré ostatným môže veľmi prekážať.

Pokiaľ ide o homofóbiu, pápež odkázal na katechizmus, ktorý učí, že homosexuáli „by nemali byť diskriminovaní, ale rešpektovaní a v oblasti pastorácie sprevádzaní“. „Ľudia, ktorí prejavujú dobrú vôľu a hľadajú Boha“, uviedol pápež o homosexuáloch a dodal: „Kto sme, aby sme ich súdili,“ pripomínajúc výrok zo svojej prvej tlačovej konferencie na palube lietadla počas návratu z Ria de Janeiro v lete roku 2013.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František