Poľská háveď domov! Po brexite sa množia útoky na migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Británia
Foto: ilustračné, SITA/AP

Londýn/Varšava 27. júna (WebNoviny.sk) – Poľské veľvyslanectvo v Londýne tlmočilo svoje hlboké znepokojenie kvôli prejavom xenofóbie, ktorého terčom sa v Británii stala tamojšia poľská komunita i prisťahovalci z iných krajín. Veľvyslanectvo súčasne vo svojom vyhlásení vyjadrilo vďaku britskej verejnosti za všetky prejavy podpory a solidarity s poľskou komunitou.

Ambasáda súčasne vyzvala britských politikov, aby útoky na poľskú komunitu odsúdili. Nezávisle od tejto výzvy poslanec britského parlamentu Greg Hands na svojej stránke na Twitteri ubezpečil, že Poliaci sú v Británii vítaní a dodal, že slovo „solidarita“ nebolo nikdy doteraz dôležitejšie.

Objavili sa nenávistné nápisy aj letáky

V posledných dňoch sa na niekoľkých miestach v Británii objavili nápisy alebo aj letáky, ktoré útočia na poľských prisťahovalcov. Polícia pripustila, že ide o xenofóbne motivované útoky. Ich páchatelia Poliakom pripomínajú, že „nastal čas, aby šli domov“ a označujú ich aj za „háveď“.

Takéto incidenty zaznamenali koncom uplynulého týždňa najskôr v grófstve Cambridge. Podľa denníka Guardian kopu letákov hlásili aj spred školy v Huntingdone, kam chodia aj poľské deti. V nedeľu dopoludnia sa terčom neznámych vandalov stalo aj sídlo Poľského kultúrno-spoločenského strediska v londýnskej štvrti Hammersmith. Polícia to vyšetruje ako rasovo motivovaný trestný čin. Podľa poľskej televízie TVN24.pl Poliaci teraz v Británii častejšie čelia aj verbálnym útokom.

Starosta Londýna žiada o pomoc políciu

Starosta Londýna Sadiq Khan požiadal v pondelok tamojšiu políciu, aby bola v stave zvýšenej pohotovosti, a mohla tak riešiť prípadný nárast počtu trestných činov spáchaných z nenávisti po britskom hlasovaní za odchod z Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Khan vyhlásil, že voči akémukoľvek pokusu rozdeliť spoločenstvá obyvateľov „bude nulová tolerancia“.

Prisťahovalectvo bolo v hlasovaní o ďalšom členstve Británie v EÚ veľkou témou. Tí, čo si želajú odchod Británie z únie, tvrdia, že tak bude pre Britániu jednoduchšie kontrolovať svoje hranice. Britský premiér David Cameron takisto odsúdil vlnu rasistických útokov po referende a vyhlásil, že nebude „tolerovať netolerantnosť“.

Popredná moslimská organizácia v pondelok požiadala o bezodkladné stretnutie politických a občianskych lídrov. Reagovala tak na desiatky „šokujúcich prejavov nenávisti“ po referende o vystúpení Británie z Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Organizácia zozbierala správy zo sociálnych médií o vyše 100 rasistických incidentoch, ktoré sa stali po minulotýždňovom referende – od výziev, aby ľudia rozprávali po anglicky, až po vyhrážky a malé protesty.

Krajná pravica protestovala pred mešitou

„Teraz potrebujeme líderstvo viac ako kedykoľvek predtým,“ uviedol Shuja Shafi, šéf moslimskej rady, ktorá zastupuje približne 2,7 milióna britských moslimov. „Naša krajina zažíva politickú krízu, ktorá, obávam sa, ohrozuje sociálny zmier,“ dodal Shafi.

„Nech máme akékoľvek názorové rozpory, je životne dôležité, aby sme prejavili solidaritu s napadnutými ľuďmi a tiež prijali stanovisko – slovami zavraždenej poslankyne Jo Coxovej – že máme spoločného oveľa viac než toho, čo nás rozdeľuje,“ dodal moslimský líder.

Počas sobotňajšieho protestu krajne pravicovej Ligy anglickej obrany pred mešitou v meste Birmingham zatkli dvoch ľudí. Jedného obvinili z „rasisticky motivovaného narušovania verejného poriadku s priťažujúcimi okolnosťami“, z ohrozovania polície a bránenia pri výkone jej služby. Oznámila to v pondelok tamojšia polícia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronSadiq Khan