Opravili letový záznamník zo zrúteného lietadla EgyptAir

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
EgyptAir
Foto: ilustračné, SITA/AP

Káhira 28. júna (WebNoviny.sk) – Francúzskym expertom sa podarilo úspešne opraviť poškodený záznamník letových údajov z havarovaného Airbusu A320 spoločnosti EgyptAir, ktorý sa v máji zrútil do vôd Stredozemného mora. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na egyptských vyšetrovateľov.

Obrazom: Prvé trosky havarovaného lietadla

Podľa ich vyjadrenia sa „v priebehu niekoľkých hodín“ začnú práce aj na druhej čiernej skrinke – záznamníku palubnej komunikácie. Oprava týchto zariadení umožní vyšetrovateľom analyzovať dáta potrebné na určenie príčin havárie letu MS804 z Paríža do Káhiry. Pri jeho havárii 19. mája zahynulo všetkých 66 osôb na palube.

Záznamník letových údajov i záznamník palubnej komunikácie doručili egyptskí vyšetrovatelia do Francúzska v pondelok. Francúzska prokuratúra medzitým začala vyšetrovanie havárie ako prípad neúmyselného zabitia, keďže dosiaľ neexistujú dôkazy, ktoré by toto nešťastie spájali s teroristickým činom.

Čierne skrinky vytiahli pátracie tímy z časti vraku lietadla približne 290 kilometrov severne od egyptského pobrežia z hĺbky zhruba 3000 metrov pod hladinou. Zatiaľ sa vie iba to, že krátko predtým, ako došlo k prerušeniu signálu s lietadlom, sa na toaletách a v priestore elektrotechniky pod kokpitom aktivovali senzory dymu.

Na základe radarových údajov sa lietadlo stočilo o 90 stupňov doľava a následne o 360 stupňov doprava, pričom kleslo z 11.300 metrov do letovej hladiny 3000 metrov a následne sa dispečerom stratilo z monitorov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EgyptAir