Video: Prečo ste ešte tu? Podpichoval Juncker Faragea

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prečo ste ešte tu? Podpichoval Juncker Faragea
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril údiv nad tým, že britskí euroskeptickí členovia EP vrátane Faragea sú v sále. Foto: SITA/AP

Londýn 28. júna (WebNoviny.sk) – Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage vyhlásil, že Briti „teraz ponúkajú maják nádeje“ zvyšku európskeho kontinentu po tom, čo minulý štvrtok v referende väčšinou hlasov odobrili odchod Británie z EÚ. V prejave na utorkovom zasadnutí Európskeho parlamentu Farage vysvetlil, že „jednoduchí ľudia“ v britskom referende odmietli „veľkú politiku“ v snahe získať späť svoju krajinu.

Farage súčasne vyslovil predpoklad, že „Británia nebude posledným členským štátom, ktorý opúšťa Európsku úniu.“ Po štvrtkovom hlasovaní v Británii, ktoré sa skončilo úspechom euroskeptikov, sa výzvy na vypísanie podobného referenda začali ozývať aj z Holandsku, Francúzska a Fínska. Farage sa dnes vyslovil za rýchle začatie rokovaní o podmienkach odchodu Británie z EÚ. Súčasne však trvá na tom, že „nijaká dohoda je pre Spojené kráľovstvo lepšia než aktuálna prehnitá, ktorú máme.“

Časť kolegov-europoslancov Faragea vypískala a vysmiala, keď vyzval EÚ, aby Británii ponúkla dobrú obchodnú dohodu. Upozorňoval pritom, že ak by sa tak nestalo, mohli by byť ohrozené pracovné miesta v nemeckom automobilovom priemysle. Farageovi svoje slová adresoval aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, keď vyjadril údiv nad tým, že britskí euroskeptickí členovia EP sú v sále. „Bojovali ste za odchod, britský národ hlasoval v prospech odchodu. Prečo ste (ešte) tu?“ pýtal sa.

Juncker uznal, že vôľu britského národa treba rešpektovať, ale vyhlásil, že kampaň britských euroskeptikov bola v mnohých aspektoch vyfabrikovaná. Farage vo svojom vystúpení pripomenul, že pred 17 rokmi, keď sa stal europoslancom, vyhlásil, že chce viesť kampaň za odchod Británie z EÚ. „Všetci ste sa mi smiali. Teraz sa už nesmejete,“ poznamenal.

Vo svojom vystúpení vyzval na vyvážený a rozumný prístup k rokovaniam o nových vzťahoch medzi Britániou a EÚ. Poslancom povedal, že väčšina z nich „nikdy v živote neodviedla poriadnu robotu“.

https://www.youtube.com/watch?v=goklBL5LRfk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jean-Claude JunckerNigel Farage
Firmy a inštitúcie Európsky parlament