Video: Teroristi zabili na letisku v Istanbule desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Atatürkovom letisku v Istanbule útočili teroristi
Na Atatürkovom letisku zabíjali útočníci, zomreli desiatky ľudí. Istanbul. 28. jún 2016. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 28. júna (WebNoviny.sk) – Najmenej 41 mŕtvych si v utorok večer vyžiadal teroristický útok na Atatürkovom letisku v tureckej metropole Istanbul. V stredu to oznámil istanbulský guvernér Vasip Šahin. Dodal, že zranenia utrpelo prinajmenšom ďalších 239 ľudí, z ktorých už 109 prepustili z nemocnice.

Podľa nemenovaného tureckého predstaviteľa nie sú v bilancii obetí započítaní traja samovražední bomboví atentátnici, zrejme teroristi z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Medzi doposiaľ potvrdenými obeťami je podľa úradu guvernéra desať cudzincov, tri osoby s dvojitým občianstvom a prinajmenšom 23 Turkov. Spomedzi usmrtených cudzincov pochádzali päť zo Saudskej Arábie, ďalší dvaja boli z Iraku. Po jednom mŕtvom zaznamenali aj krajiny Tunis, Uzbekistan, Čína, Irán a Jordánsko.

Palestínsky veľvyslanec v Turecku Faíd Mustafá podľa agentúry AP uviedol, že medzi mŕtvymi je aj 28-ročná Palestínčanka pochádzajúca z Predjordánska. Zranenia podľa jeho slov utrpelo tiež ďalších šesť Palestínčanov.

Konzul Ukrajiny v Istanbule Vasyľ Bodnar informoval, že jednou z obetí je aj ukrajinská občianka. Podľa predbežných informácií žena zomrela na stratu krvi po tom, ako ju zasiahli úlomky do nohy, povedal Bodnar. „Ďalší občan Ukrajiny by mal byť medzi zranenými, ale táto informácia nie je zatiaľ potvrdená,“ citovala konzula agentúra Ukrinform.

Obrazom: Na Atatürkovom letisku v Istanbule útočili teroristi

Útočníci možno boli až štyria

Podľa tureckého premiéra Binalia Yildirima útok vykonali traja samovražední atentátnici, ktorí sa priviezli k letisku v taxíku. Po vystúpení začali strieľať a následne sa vyhodili do vzduchu. Na otázku, či potenciálny štvrtiny útočník mohol uniknúť, odpovedal, že vyšetrovatelia takúto informáciu nemajú, ale zvažujú každú možnosť.

Dvaja útočníci odpálili svoje výbušniny pri vchode k príletovej časti medzinárodného terminálu po tom, čo polícia začala na nich strieľať, zatiaľ čo tretí sa vyhodil do vzduchu na parkovisku. Na sociálnych sieťach sa však objavilo video zachytávajúce muža, ktorého prenikol až do terminálu, kde ho zasiahla policajná streľba, pričom po páde na zem pustil svoj samopal a ležiac odpálil výbušninu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval po útoku v Istanbule medzinárodné spoločenstvo na spoločný boji proti terorizmu. „Ak sa štátom a ľudstvu nepodarí spojiť svoje sily a viesť spoločný boj proti teroristickým skupinám, potom sa všetky scenáre, ktorých sa obávame, stanú jedného dňa realitou,“ uviedol Erdogan vo vyhlásení. Útok podľa neho nemá iný účel, než vytvoriť propagandu proti Turecku, v rámci ktorej sa prelieva krv nevinných ľudí a šíri strach. Turecko sa v uplynulom období stalo opakovane terčom útokov extrémistov, väčšinou kurdských militantov alebo prívržencov IS. Tejto skupine sa pripisuje aj útok z októbra 2015, ktorý si v Ankrare vyžiadal viac ako 100 mŕtvych.

Letisko čiastočne obnovilo svoju prevádzku

Po útoku Atatürkovo letisko, ktoré vlani odbavilo viac ako 60 miliónov cestujúcich, okamžite pozastavilo všetky prílety a odlety. Ešte počas noci letisko osobne navštívil turecký premiér Binali Yildirim a oficiálne ohlásil jeho znovuotvorenie. Podľa správ tureckých médií v stredu v skorých ranných hodinách na Atatürkovom letisku obnovili vybavovanie prichádzajúcich letov. Ako prvé tam pristáli lietadlá domácej spoločnosti Turkish Airlines.

Prvé lietadlá Turkish Airlines a niekoľkých lokálnych aerolínií by mali z istanbulského letiska vzlietnuť okolo 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). Cestujúci už boli vpustení do odletových hál. Letisko však bude v priebehu dňa pravdepodobne fungovať len v obmedzenom režime, keďže spoločnosť Turkish Airlines avizovala zrušenie viac ako 340 na stredu plánovaných letov. Postihnutým cestujúcim ponúkla stornovanie alebo preobjednanie leteniek na iný termín.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) po útoku okamžite až do odvolania zrušil všetky lety amerických lietadiel z Istanbulu do USA a opačne. Ruská spoločnosť Aeroflot zrušila jeden stredajší let z Moskvy; ďalšie jej lietadlo, ktoré v utorok večer smerovalo do Turecka, sa vrátilo do ruskej metropoly. Po niekoľkých hodinách bol ráno zrušený aj úplný zákaz letov amerických lietadiel z Istanbulu do USA a opačne, ktorý vydal Federálny úrad pre letectvo (FAA).

Hrozba terorizmu podľa Trumpa nikdy nebola väčšia

Slovensko ubezpečuje Turecko o svojej podpore v boji proti medzinárodnému terorizmu. V súvislosti s teroristickým útokom, ktorý sa stal v utorok 28. júna, to v sústrastnom telegrame prezidentovi Tureckej republiky Recepovi Tayyipovi Erdoganovi uviedol prezident SR Andrej Kiska. Agentúru SITA o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

„Som hlboko otrasený následkami teroristického útoku na medzinárodné letisko v Istanbule a smutnými správami o desiatkach vyhasnutých životov a veľkom počte ranených. Prísne odsudzujeme tento barbarský čin, ako aj všetky teroristické útoky na nevinných ľudí. V mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadrujem Vám a pozostalým obetí úprimnú sústrasť a zraneným prajem skoré uzdravenie,“ napísal Kiska v telegrame.

Sústrasť Turecku vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že tento útok je „len ďalšou pripomienkou dôležitosti spoločného úsilia v boji proti našej spoločnej hrozbe – terorizmu“.

Podľa AP Putin vyjadrí sústrasť aj v telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Peskov podľa agentúry TASS povedal, že o výsledku telefonátu bude médiá neskôr informovať. Ide o prvý rozhovor medzi Putinom a Erdoganom od vlaňajšieho zostrelenia ruského bombardéra tureckou stíhačkou v sýrsko-tureckom pohraničí.

Peskov v pondelok informoval, že Erdogan sa za zostrelenie lietadla ospravedlnil. Erdoganovo ospravedlnenie označil za „veľmi dôležitý“ krok. Vzťahy oboch krajín sa však podľa neho nemôžu okamžite vrátiť na pôvodnú úroveň.

Pravdepodobný prezidentský kandidát Republikánskej strany Donald Trump v reakcii na teroristický útok v Istanbule uviedol, že hrozba terorizmu nikdy nebola väčšia. „Naši nepriatelia sú brutálni a nemilosrdní a urobia všetko pre to, aby zavraždili tých, ktorí sa nepodrobia ich vôli. Teraz musíme podniknúť kroky na ochranu Ameriky pred teroristami a urobiť všetko, čo je v našich silách, na zlepšenie bezpečnosti, aby sme udržali Ameriku v bezpečí,“ citovala Trumpa agentúra Reuters.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDmitrij PeskovDonald TrumpRecep Tayyip ErdoganTayyip ErdoganVladimir Putin