Zo Stredozemného mora vytiahli loď so stovkami utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Talianske námorné sily vyzdvihli z morského dna potopenú loď s migrantmi. K prevráteniu plavidla došlo 18. apríla 2015. Podľa odhadov viezlo od 700 až 800 prevažne afrických migrantov, z ktorých väčšina zostala uväznená vo vraku. Nešťastie prežilo len 28 osôb. Foto: Italian Navy/handout photo via AP

RÍM 29. júna (WebNoviny.sk) – Talianske námorné sily vyzdvihli zo dna Stredozemného mora loď, ktorá sa v apríli 2015 potopila neďaleko Sicílie s približne 700 migrantmi na palube. Išlo o jednu z najhorších tragédií v rámci súčasnej migračnej krízy v Európe, píše agentúra AP.

Podľa stredajšieho oznámenia talianskeho námorníctva plavidlo vyzdvihli na hladinu z hĺbky 370 metrov. Vrak uzatvorili do chladeného transportného zariadenia, v ktorom bude dopravený na pevninu. Tam sa forenzní experti pokúsia o identifikáciu obetí. Bližšie podrobnosti o operácii budú zverejnené až na štvrtkovej tlačovej konferencii talianskych námorných síl.

K prevráteniu plavidla došlo 18. apríla 2015. Podľa odhadov viezlo od 700 až 800 prevažne afrických migrantov, z ktorých väčšina zostala uväznená vo vraku. Nešťastie prežilo len 28 osôb. Väčšina migrantov, ktorá príde o život počas plavby cez Stredozemné more, nie je nikdy exhumovaná ani identifikovaná. Taliansko dúfa, že vytiahnutím potopeného plavidla prispeje k vytvoreniu celoeurópskeho systému identifikácie obetí podobných tragédií.

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Väčšina migrantov smerujúcich z Líbye do Talianska sa plaví na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Mieria na ostrov Lampedusa alebo na Sicíliu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia