Brusel odmietol prosbu o zachovanie členstva Škótska v EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brexit
Foto: ilustračné, Thinkstock

Brusel 29. júna (WebNoviny.sk) – Škótska premiérka Nicola Sturgeonová vysvetľovala dnes v Bruseli, že Škótsko si želá zostať v Európskej únii. Jej snaha dokazuje, ako môže britské hlasovanie za vystúpenie z EÚ rozštiepiť Spojené kráľovstvo. Premiérka sa však dočkala odmietavého stanoviska od Španielska a zmiešaných reakcií od predstaviteľov EÚ, napísala tlačová agentúra Reuters.

Sturgeonová v Bruseli vyhlásila, že Škótsko, kde voliči v referende 23. júna podporili zotrvanie Británie v únii väčšinou hlasov a dokonca v pomere 2:1, nesmie byť proti svojej vôli donútené k odchodu z EÚ. Škótska premiérka chce preto rokovať priamo s Bruselom o členských právach pre Škótov.

Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý sa zo všetkých síl snaží zabrániť odtrhnutiu autonómneho regiónu Katalánsko, dnes vyhlásil, že Madrid sa bude stavať proti akémukoľvek rokovaniu EÚ so Škótskom.

Ak odíde Spojené kráľovstvo, odíde aj Škótsko,“ povedal Rajoy po dnešnom prvom stretnutí 27 lídrov členských štátov EÚ bez britského zástupcu. Britský premiér David Cameron po návrate z Bruselu dnes v Dolnej snemovni britského parlamentu povedal, že poreferendové rokovania musí s EÚ viesť Spojené kráľovstvo ako celok.

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk, predsedajúci summitu lídrov EÚ, rázne odmietol Sturgeonovej žiadosť o stretnutie. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker však so stretnutím s ňou súhlasil.

Niektoré krajiny EÚ označili Junckerovo rozhodnutie stretnúť sa so škótskou premiérkou za provokáciu so zámerom zvýšiť tlak na Londýn, aby predložil oficiálne oznámenie o odchode z EÚ. Juncker takéto tvrdenia odmietol.

„Škótsko si zaslúžilo právo, aby bolo v Bruseli vypočuté, preto budem pozorne počúvať, čo mi premiérka povie,“ vyhlásil Juncker na tlačovej konferencii.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa dnes už skôr so Sturgeonovou zišiel. Politička sa o tom vyjadrila len opatrne. „Bolo to do veľkej miery len prvé stretnutie, jedno z viacerých, ktoré som dnes mala v Bruseli. Takže predstavitelia dobre vedia, že Škótsko na rozdiel od ostatných častí Spojeného kráľovstva nechce odísť z Európskej únie,“ dodala premiérka. Predstavitelia únie uviedli, že Sturgeonová diskutovala o tom, či je nejaká právna cesta, aby mohlo Škótsko zostať v EÚ, keď už Spojené kráľovstvo dokončí proces tzv. brexitu. „Nechcem podceniť výzvy, ktoré nás čakajú,“ povedala Sturgeonová. Schulz vyhlásil, že si ju „vypočul a dostal informácie„.

Predstavitelia EÚ zdôraznili, že Škóti nemôžu požiadať o členstvo v únii, kým sa nestanú nezávislým štátom. Vysokopostavení predstavitelia zavrhli aj návrh, že Škótsko by mohlo prevziať prázdne britské kreslo v Európskej rade.

Sturgeonová takisto prišla s nápadom, že škótsky parlament by sa pokúsil zablokovať legislatívu týkajúcu sa brexitu, aby udržal v EÚ celé Spojené kráľovstvo. Takisto však vyjadrila presvedčenie, že teraz je vysoko pravdepodobné nové referendum o nezávislosti Škótska. Prvé sa konalo v roku 2014 a Škóti hlasovali proti nezávislosti od Londýna.

V mnohých častiach Európy sa zdvihla vlna sympatií voči 5,5 milióna Škótov, ktorých silný hlas za zotrvanie v EÚ prehlušili v referende Angličania – tí ich prevýšili v pomere 10:1. Británia ako celok hlasovala 52 percentami za odchod z únie, 48 percent voličov dalo hlas zotrvaniu v EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronDonald TuskJean-Claude JunckerMariano RajoyMartin SchulzNicola Sturgeonová