Obama poradil Cameronovi a Merkelovej ohľadom brexitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

OTTAWA 30. júna (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama počas stredajšieho summitu s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a mexickým prezidentom Enriquom Peňom Nietom vyzval na zachovanie pokoja ohľadom odchodu Británie z EÚ.

Obama britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a európskym lídrom po britskom referende, ktoré rozhodlo o odchode krajiny z EÚ, radí, aby „zadržali dych a vypracovali riadny plán, ktorému bude verejnosť rozumieť, a pracovali na náprave“.

Podľa slov Obamu, ktoré priniesla agentúra AP, bude proces odtrhnutia sa od bloku 28 krajín náročný, nemusí však byť panický. Skonštatoval, že finančné trhy sa už od historického hlasovania pred takmer týždňom upokojili a on oceňuje pripravenosť centrálnych bánk, ministrov financií.

Obama však dodal, že existujú ozajstné a dlhodobé obavy, týkajúce sa už aj tak slabého globálneho rastu. Podľa Obamu sa tento trend môže ešte zhoršiť, najmä ak sa budú investície Británii a Európe vyhýbať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama