Briti s cyperskými predkami žiadajú o cyperské občianstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brexit
Výslednú dohodu musia odsúhlasiť kvalifikovanou väčšinou zvyšné členské štáty, ako aj Európsky parlament. Foto: ilustračné, Thinkstock

Nikózia 1. júla (WebNoviny.sk) – Stovky britských občanov, ktorých predkovia pochádzajú z Cypru, požiadali v uplynulých dňoch úrady stredomorského ostrova o cyperské občianstvo. V prípade brexitu chcú totiž popri britskom cestovnom pase disponovať aj cestovným dokumentom členskej krajiny Európskej únie a zachovať si tak možnosť voľného pohybu v rámci únie.

Ako dnes informovala cyperská štátna televízia s odvolaním sa na príslušné úrady, od uplynulého piatka bolo podaných v priemere 300 takýchto žiadostí denne.

Máme dokonca Cyperčanov štvrtej generácie, ktorí podali žiadosti, vyhlásil v televíznom vysielaní prezident Zväzu Cyperčanov žijúcich vo Veľkej Británii Andreas Papaevripides. Cyprus bol do roku 1960 súčasťou britského koloniálneho impéria a aj v súčasnosti je súčasťou Spoločenstva národov (Commonwealthu).

Tisíce ľudí s cyperskými predkami žijú dnes práve vo Veľkej Británii. Občianstvo ostrovnej krajiny môžu rýchlo získať i v prípade, že iba jeden z rodičov alebo starých rodičov bol cyperského pôvodu.

Od roku 2004 je Cyperská republika členskou krajinou únie a od roku 2008 aj súčasťou eurozóny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia