Rakúsko si zopakuje prezidentské voľby, súd vyhovel žalobe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer
Alexander Van der Bellen (vľavo) a Norbert Hofer zvádzajú napínavý súboj o post rakúskeho prezidenta. Foto: SITA/AP

Viedeň 1. júla (WebNoviny.sk) – Rakúsky ústavný súd (VfGH) vyhovel žalobe pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) proti výsledkom druhého kola prezidentských volieb, v ktorých jej kandidát tesne prehral. Druhé kolo volieb sa tak bude musieť opakovať na celom území Rakúska, informoval predseda súdu Gerhart Holzinger.

„Voľby sú základom našej demokracie“, uviedol Holzinger na úvod verejného prečítania verdiktu. Zachovanie tohto piliera je podľa neho „primárnou povinnosťou“ ústavného súdu. „Rozhodnutie, ktoré teraz oznámim, neurobí z nikoho porazeného a z nikoho víťaza,“ pokračoval Holzinger. „Má slúžiť iba jedinému cieľu: dôvere v náš právny štát a posilneniu našej demokracie.“

FPÖ sa sťažovala na nezrovnalosti

FPÖ v podaní s rozsahom 150 strán tvrdila, že v procese sčítania hlasov došlo k radu nezrovnalostí. Kritizovala najmä zaobchádzanie s hlasmi zaslanými poštou. Ministerstvo vnútra vo viacerých prípadoch zistilo, že v niektorých volebných obvodoch sa sčítanie týchto hlasov, ktoré napokon rozhodli, začalo ihneď po zatvorení volebných miestností.

Zákon však povoľuje sčítanie hlasov zaslaných poštou až deň po voľbách. Kandidát FPÖ Norbert Hofer v druhom kole prezidentských volieb konaných 22. mája neuspel v súboji s bývalým lídrom rakúskych Zelených Alexandrom Van der Bellenom. Podľa oficiálnych konečných výsledkov dostal Van der Bellen o 30.863 hlasov viac než Hofer, jeho náskok tak bol len 0,6 percenta. FPÖ napadla výsledky v 94 zo 117 volebných obvodov.

Sudcovia uznali porušenie pravidiel

Ústavní sudcovia vypočuli počas piatich dní 90 svedkov. Mnohí z nich uznali, že počas sčítavania hlasov odovzdaných poštou došlo k porušeniu pravidiel. Napríklad boli z nedostatku času predčasne otvorené obálky a niektoré hlasy zratúvali osoby, ktoré na to nemali oprávnenie. Sudcovia preto dospeli k záveru, že mohlo dôjsť k ovplyvneniu výsledkov volieb. Dôkaz, že došlo k manipuláciám, nebol podľa nich potrebný. Súd zároveň „výslovne“ konštatoval, že na základe vypočutí žiadne manipulácie nezistil.

Porušenie pravidiel sa podľa predsedu VfGH týkalo 77.926 hlasov, ktoré mohol teoreticky získať Hofer alebo Van der Bellen. To bol ďalší dôvod anulovania volieb. Iným bolo predčasné zaslanie čiastkových výsledkov médiám, čo je podľa názoru VfGH neprípustné. Inaugurácia nástupcu úradujúceho spolkového prezidenta Heinza Fischera sa mala uskutočniť 8. júla. Povinnosti hlavy štátu prevezme do opakovaných volieb trojčlenné predsedníctvo rakúskeho parlamentu, ktorého členom je aj Hofer. Nové voľby sa očakávajú na jeseň.

Populisti z iných krajín majú radosť

Európski pravicoví populisti vrátane líderky francúzskeho Národného frontu Marie Le Penovej alebo Geerta Wildersa z Holandska privítali v piatok rozhodnutie rakúskeho ústavného súdu. Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Šéfka francúzskeho Národného frontu to označila za „dobrú správu pre vlastencov“ konštatujúc, že opakovanie volieb je „súčasťou jari národov“. Podľa jej názoru má Rakúsko po šťastnom víťazstve stúpencov brexitu vo Veľkej Británii a zvýšení skepsy voči EÚ v Taliansku „tiež možnosť vrátiť sa na cestu slobody a národnej hrdosti“.

Le Penová vníma verdikt najvyššej rakúskej súdnej inštitúcie ako víťazstvo práva a demokracie v Rakúsku. Zdôraznila, že práve slobodní z FPÖ, ktorí podali podnet na ústavný súd a ktorých kandidát Norbert Hofer sa tak predsa len môže stať rakúskym prezidentom, sú spojencami Národného frontu na pôde Európskeho parlamentu.

Predsedníčka Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petryová takisto privítala rozhodnutie rakúskeho ústavného súdu a hovorila v tejto súvislosti o záblesku nádeje pre právny štát. Holandský pravicový populista Geert Wilders reagoval na jednej zo sociálnych sietí veľmi stručne: „Super!“. Výnimkou nezostala ani talianska Liga Severu, ktorej líder Matteo Salvini prostredníctvom sociálnej siete povzbudil kolegov so zdôraznením, že nedostatky sa vo voľbách v Rakúsku potvrdili a že pravda a sloboda nakoniec zvíťazia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Geert WildersMatteo SalviniNorbert Hofer