Rímske Koloseum po dôkladnej trojročnej očiste opäť žiari

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Koloseum
Foto: SITA/AP

Rím 1. júla (WebNoviny.sk) – Výsledky rozsiahlej vonkajšej očisty Kolosea, pri ktorej zo sčernetého travertínového povrchu slávneho amfiteátra odstránili mnohoročnú vrstvu sadzí a špiny, v piatok oficiálne predstavili verejnosti v Ríme.

Rekonštrukciu najslávnejšej pamiatky Talianska s nákladmi v celkovej výške 25 miliónov eur financuje spoločnosť Tod’s vyrábajúca luxusnú obuv a ďalší kožený tovar.

Vonkajšok pamiatky čistili ručne

Jej zakladateľ Diego Della Valle reagoval na výzvu vlády, aby súkromný sektor pomohol prázdnej štátnej pokladnici v starostlivosti o talianske umelecké a archeologické pamiatky a prevzal nad nimi patronát.

V prvej etape obnovy odborníci po tri roky čistili vonkajšok Kolosea ručne pomocou rozprašovačov vody a jemného kefovania, kým vrátili vápencu jeho prirodzenú farbu. Tieto práce stáli približne 6,5 milióna eur. Pamiatka, ktorá sa nachádza na zozname svetového dedičstva UNESCO, zostala po celý tento čas otvorená pre turistov, lešenie zakrývalo vždy iba časť, na ktorej sa pracovalo.

Ďalšia časť obnovy zahŕňa výstavbu návštevníckeho centra s kaviarňou a podoprenie Kolosea v jeho spodnej časti, kde rímski gladiátori pred stáročiami bojovali pre pobavenie Rimanov s divými zvermi.

Špina vyvolávala dojem väčšej ruiny

Architektka Gisella Capponiová, ktorá viedla reštauračné práce, povedala, že vyčistenie umožnilo opätovne si uvedomiť krásu travertínu, z ktorého bolo Koloseum postavené. Špina, ktorú odstránili, „vyvolávala dojem, že je amfiteáter oveľa väčšou ruinou, ako to je v skutočnosti“, citovala ju tlačová agentúra AP.

Koloseu prospieva aj zákaz jazdy súkromných áut na priľahlom bulvári, kam sa počas pracovných dní dostanú len autobusy a taxíky. Cez víkendy je vyhradený chodcom a cyklistom.

Majitelia obchodov a iných prevádzok v okolí proti obmedzeniu dopravy ostro protestovali, ale riaditeľka Kolosea Rossella Reová na ňom trvá. „Ak by sa sem hustá premávka… vrátila, stačili by tri či štyri roky a Koloseum by opäť pokrývala špina,“ zdôraznila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia