Hollande: Rozhodnutie o brexite nemožno odkladať ani zrušiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hollande vyzval Irán, aby pomohol vyriešiť sýrsky konflikt
Francúzsky prezident Francois Hollande v utorok apeloval na Irán, aby sa po uzavretí jadrovej dohody teraz venoval aj sýrskemu konfliktu. Foto: SITA/AP

Thiepval 1. júla (WebNoviny.sk) – Rozhodnutie občanov Veľkej Británie o vystúpení krajiny z Európskej únie v nedávnom referende nemožno podľa názoru francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda odkladať ani zrušiť. Najvyšší francúzsky predstaviteľ sa domnieva, že najlepšie bude, ak čo najrýchlejšie dôjde k brexitu.

Odznelo to v piatok v severofrancúzskom Thiepvale, kde sa Hollande a britský premiér David Cameron predtým zúčastnili na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia začiatku bitky pri rieke Somme, jednej z najväčších bitiek na západnom fronte prvej svetovej vojny.

Členstvo v Európskej únii má výhody. Myslím si, že to začínajú chápať Briti a tí, ktorých straší brexit, sa teraz nad tým zamýšľajú, vyplynulo z Hollandových slov pred novinármi. „Rozhodnutie sa však zrodilo, nemožno ho odkladať, zrušiť, teraz treba z neho vyvodiť dôsledky,“ zdôraznil.

Londýn nemôže mať mimo EÚ rovnaké výhody

Hollande ubezpečil, že rokovania o vystúpení ostrovnej monarchie z únie nepotrvajú viac ako dva roky od chvíle, keď sa úradu ujme nový britský premiér.

Podľa slov francúzskeho prezidenta bude mať Spojené kráľovstvo štatút, v zmysle ktorého už nebude súčasťou Európskej únie, ale s ktorým za istých podmienok, ktoré ešte bude treba objasniť, bude disponovať prístupom na európsky trh. Je to v záujme Británie, avšak bude to mať, prirodzene, dôsledky. Londýn nemôže disponovať mimo únie rovnakými výhodami ako v čase, keď bol súčasťou únie. Informovali o tom francúzske médiá.

Hollande a Cameron sa v piatok spoločne poklonili obetiam spomínanej bitky v Thiepvale na severe Francúzska. Medzi účastníkmi spomienkovej slávnosti boli aj britskí princovia Charles a William s manželkami. Nemecko zastupoval bývalý spolkový prezident Horst Köhler.

Štátnici rezignovali na prejavy

Všetci štátnici počas takmer dvojhodinovej slávnosti rezignovali na prejavy a namiesto nich – podobne ako príslušníci rôznych ozbrojených síl – citovali fragmenty dobových dokumentov, listov či básní aktérov bitky.

Bitka na Somme, považovaná za jednu z najkrvavejších ozbrojených zrážok prvej svetovej vojny, sa začala 1. júla 1916 veľkou ofenzívou britských a francúzskych ozbrojených síl proti postaveniam nemeckej armády. Do 18. novembra rovnakého roka, keď ju prerušili bez toho, aby priniesla vojenské rozhodnutie, si vyžiadala viac ako milión padlých, zranených a nezvestných vojakov.

Britská kráľovná Alžbeta II. si výročie pripomenula vo štvrtok na spomienkovej slávnosti vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Deväťdesiatročná panovníčka položila veniec ruží na hrob neznámeho vojaka vo vnútri chrámu, následne trubač zahral vojenský pohrebný sprievod. Čestná stráž i civilisti počas noci držali pri hrobe tichú hliadku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alžbeta II.Britská kráľovná Alžbeta II.David CameronFrançois HollandeFrancois HollandeHorst KöhlerKráľovná Alžbeta II.