Štyrom obžalovaným v procese Vatileaks II hrozí väzenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vatikán
Foto: SITA/AP

Vatikán 4. júla (WebNoviny.sk) – Vatikánski prokurátori žiadajú nepodmienečné tresty odňatia slobody pre štyroch z piatich obžalovaných v súvislosti so škandálom okolo ilegálneho úniku dôverných dokumentov známom ako Vatileaks II.

Jedinou osobou, ktorej sa požiadavka väzenského trestu netýka, je novinár Emiliano Fittipaldi, voči ktorému obžaloba nezhromaždila dostatok dôkazov. Pre jeho kolegu Gianluigiho Nuzziho, spoluautora knihy opierajúcej sa o obsah spomínaných dokumentov, žiadajú prokurátori na záver procesu 12 mesiacov väzenia.

Nuzzi a Fittipaldi minulý rok vydali knihy založené na dokumentoch, ktoré podľa vatikánskych predstaviteľov dostali od troch ostávajúcich obžalovaných.

Konkrétne išlo o dvoch členov medzičasom zrušenej komisie, ktorú pápež František vytvoril, aby mu radila v otázkach ekonomických a úradných reforiem, a to vatikánskeho preláta, španielskeho monsignora Ángela Lucia Valleja Baldu a vydatej konzultantky pre komunikáciu s verejnosťou Francescu Chaouquiovú, ako aj ich asistenta Nicolu Maia.

Pre Maia žiada žaloba 13 mesiacov väzenia, pre Valleja Baldu 37 mesiacov za mrežami a pre Francescu Chaouquiovú 45 mesiacov väzenia, informovala tlačová agentúra APA. Žena, ktorá označila požiadavku žalobcov v jej prípade za „surreálnu“ sa v pondelok v súdnej sieni objavila s trojtýždňovým synom a na margo procesu uviedla, že to bola cesta utrpenia.

Po pondelkovom záverečnom slove žalobcov sa v utorok očakáva posledné vystúpenie obhajoby. S vynesením rozsudku sa ráta v stredu alebo najneskôr vo štvrtok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František