Zahynul 'minister vojny' Islamského štátu Umar Šíšání

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vysoký veliteľ Islamského štátu v Sýrii Umar Šíšání je mŕtvy
Etnický Čečenec Šíšání bol podľa agentúry AP hlavným vojenským veliteľom Islamského štátu v Sýrii. Foto: SITA/AP

Bejrút 14. júla (WebNoviny.sk) – Jeden z hlavných vojenských veliteľov samozvaného Islamského štátu (IS) Umar Šíšání zahynul počas bojov pri irackom meste Mósul. Informovala o tom v stredu agentúra AP, citujúc tlačovú agentúru Amak, blízku tejto džihádistickej teroristickej organizácii.

Podľa zmieneného zdroja Šíšání zomrel „mučeníckou“ smrťou v meste Širkát pri Mósule, keď pomáhal „zastaviť vojenské ťaženie“ proti tomuto mestu, ktoré je stále pod kontrolou radikálov. Stúpenci IS v reakcii na správy o Šíšáního úmrtí zverejnili na sociálnych sieťach smútočné vyjadrenia.

Americkí a irackí predstavitelia, ako aj sýrski aktivisti informovali o Šíšáního zabití už v marci s tým, že prišiel o život počas náletu amerických vzdušných síl v Sýrii. Agentúra Amak tieto informácie vtedy poprela, pričom však neposkytla nijaké dôkazy, že je tento hľadaný militant ešte stále nažive.

Šíšání, ktorý mal 30 rokov, sa občianskym menom volal Tarchan Batirašvili, pochádzal z Gruzínska a bol etnickým Čečenom. Pôsobil ako vojenský poradca vodcu IS abú Bakra Bagdádího a býval označovaný za „ministra vojny“. USA vlani vypísali za jeho dolapenie odmenu päť miliónov dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát