Dianie v Turecku otriaslo operáciami USA proti džihádistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Američania vyšlú do Európy stíhačky typu F-22 Raptor so špičkovou technológiou, aby sa zúčastnili cvičenia spolu s armádami spojeneckých štátov. Foto: SITA/AP

Washington 16. júla (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama vyzval v sobotu všetky strany krízy v Turecku, aby sa vyhli destabilizácii a rešpektovali právny poriadok. Vyjadril sa deň po tom, ako pokus o štátny prevrat v Turecku otriasol operáciami USA proti teroristickej skupine Islamský štát (IS), napísala agentúra Reuters.

Turecko po pokuse o prevrat uzavrelo svoj vzdušný priestor pre vojenské lietadlá a na leteckej základní Incirlik na juhu krajiny, z ktorej americké sily uskutočňujú nálety na pozície IS, boli prerušené dodávky elektriny. Pentagón oznámil, že americkí predstavitelia pracujú s tureckou stranou na rýchlom obnovení leteckých operácií.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Obama v sobotu o situácii v Turecku hovoril s poradcami pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku a zopakoval svoju podporu „demokraticky zvolenej, civilnej“ vláde Turecka.

„Hoci dosiaľ nemáme informácie, že by pri tomto násilí boli zabití alebo zranení Američania, prezident a jeho tím vyjadrili ľútosť nad stratami životov a poukázali na zásadnú potrebu toho, aby všetky strany v Turecku konali v rámci právneho poriadku a vyhli sa krokom, ktoré by viedli k ďalšiemu násiliu alebo nestabilite,“ uviedol v oznámení Biely dom. Obama dodal, že Spojené štáty potrebujú pokračujúcu spoluprácu Turecka v boji proti terorizmu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie Islamský štát