Na hraniciach s Bulharskom zadržali Srbi desiatky utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: SITA/AP

Belehrad 19. júla (WebNoviny.sk) – Srbská polícia zadržala v utorok 78 utečencov a šiestich prevádzačov, ktorí sa chceli dostať do krajiny cez bulharsko-srbskú štátnu hranicu. Informovali o tom tamojšie médiá.

Od uplynulého víkendu hliadkujú na srbsko-bulharskej a srbsko-macedónskej hranici zmiešané patroly príslušníkov polície a armády, aby zabránili pokusom ilegálnych migrantov dostať sa na územie Srbska.

Od uzavretia balkánskej migračnej trasy sa počet utečencov cestujúcich cez Srbsko ďalej do strednej, západnej a severnej Európy výrazne znížil. Stále sa však nájdu osoby, ktoré chcú využiť územie balkánskych štátov, aby pokračovali v ceste ďalej na starý kontinent.

O zadržaní skupiny 45 utečencov na bulharsko-srbskej štátnej hranici informoval v utorok rezort vnútra v Sofii, ktorého správu sprostredkovala tlačová agentúra DPA. Bulharskí pohraničníci počas zásahu zaistili občanov Afganistanu, Pakistanu a Iránu; iba niekoľkí z nich patrili medzi registrovaných migrantov.

Pri policajnej razii, ktorej dejiskom bola v pondelok večer bulharská metropola Sofia, zadržali 162 migrantov, ktorí sa zdržiavali v hlavnom meste krajiny ilegálne a bez akýchkoľvek dokumentov totožnosti. Ich pôvod sa ešte zisťuje. V ich ubytovacích priestoroch zadržali aj troch bulharských občanov.

Od pondelka sa bulharským pohraničníkom navyše podarilo zabrániť vo vstupe na bulharské územie celkove 157 migrantom prichádzajúcim z Turecka. Bulharsko-turecká vonkajšia hranica EÚ meria 270 km, celkove na úseku dlhom 160 km je zabezpečená aj plotmi, ktoré by mali viesť migrantov na hraničné priechody, kde by sa mali registrovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať