Grécke úrady začali riešiť žiadosti o azyl tureckých zbehov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat
Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach. Vláda uviedla, že pokus o puč sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí zabránili vzbúrencom uzurpovať si moc. Foto: SITA/AP

Atény 19. júla (WebNoviny.sk) – Grécke úrady začali v utorok so spracovaním žiadosti o azyl siedmich príslušníkov tureckých ozbrojených síl a jedného civilistu, pravdepodobne účastníkov zmareného pokusu o štátny prevrat. Skupina v sobotu, iba niekoľko hodín po potlačení puču, pristála na armádnom vrtuľníku na letisku v gréckom meste Alexandrupolis.

Na prvom pojednávaní grécke úrady zisťovali identitu žiadateľov o azyl; pri ďalšom, ktorý sa uskutoční v nasledujúcich dňoch, sa budú venovať podrobnejšie detailom. V gréckom rozhlase o tom informovala advokátka tureckých vojakov.

Podľa jej slov príslušníci ozbrojených síl uviedli, že s pokusom o štátny prevrat v ich vlasti nemali nič spoločného. „Obávajú sa o život,“ dodala podľa tlačovej agentúry DPA právna zástupkyňa. Azylové konanie by v danom prípade, ak by tureckí občania využili všetky právne možnosti vrátane odvolania na najvyšší súd, mohlo podľa gréckych žurnalistov trvať aj niekoľko mesiacov.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Ankara požiadala už o vydanie týchto ôsmich osôb. Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu uviedol, že ôsmich účastníkov neúspešného puču, ktorým sa podarilo utiecť vo vojenskej helikoptére do susedného Grécka, už „čoskoro“ vydajú do Turecka. V telefonickom rozhovore mu to vraj sľúbil jeho grécky rezortný kolega Nikos Kotzias.

Turecko trvá na rýchlom vydaní svojich občanov. Iné rozhodnutie by podľa slov tureckého veľvyslanca v Grécku Kerima Urasa „nepomohlo bilaterálnym vzťahom oboch štátov“. Ambasádor súčasne pre grécke médiá poznamenal, že armádny vrtuľník nemal dostať v Grécku ani povolenie na

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mevlüt Čavušoglu