Vyšetrovanie útoku vo vlaku prevzala Spolková prokuratúra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mladík zaútočil vo vlaku sekerou
Mladík zaútočil na nič netušiacich cestujúcich sekerou a nožom. Foto: SITA/AP

KARLSRUHE 20. júla (WebNoviny.sk) – Nemecká Spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe prevzala vyšetrovanie útoku sekerou na cestujúcich regionálneho vlaku pri Würzburgu. Ako v stredu informovala táto inštitúcia, ktorá rieši trestné činy namierené proti vnútornej bezpečnosti Nemecka, jestvuje podozrenie, že útočník spáchal zločin cielene ako člen tzv. Islamského štátu (IS).

V zdôvodnení svojho postupu Spolková prokuratúra pripomenula, že zodpovednosť za čin prevzal IS a že jemu blízka tlačová agentúra Amak zverejnila videozáznam, v ktorom sa útočník prihlásil k džihádistom. Aj v tejto súvislosti je potrebné overiť, či sa na čine nepodieľali aj iné osoby.

Spolková prokuratúra začala trestné stíhanie voči zatiaľ neznámych osobám pre podozrenie z členstva v zahraničnom teroristickom zoskupení a z pokusu o vraždu, vyplýva z informácie tlačovej agentúry DPA. Iba niekoľko hodín predtým však nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere v Berlíne s odvolaním sa na poznatky vyšetrovateľov hovoril, že útočník konal osamotene a že Nemecko musí byť pripravené na útoky islamistov vrátane tzv. osamelých vlkov.

Podľa jeho názoru sa zdá, že 17-ročný uchádzač o azyl z Pakistanu, ktorého identita je naďalej veľmi otázna, sa zradikalizoval pri sledovaní propagandy IS na internete. Polícia tínedžera zastrelila po tom, ako pri útoku v pondelok večer sekerou a nožom zranil päť ľudí. Dvaja z nich sú naďalej v ohrození života.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát