Ste za obnovenie trestu smrti? Vyše polovica Čechov áno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poprava, trest smrti
Foto: SITA/AP

PRAHA 24. júla (WebNoviny.sk) – Za obnovenie trestu smrti je v Českej republike – podľa výsledkov júnového prieskumu verejnej mienky centra CVVM – 58 percent oslovených. Tento ukazovateľ sa v medziročnom porovnaní nezmenil a dlhodobo má klesajúci trend. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.Za obnovenie trestu smrti sa rozhodne vyjadrilo 27 percent respondentov, skôr za opätovné zavedenie absolútneho trestu bolo ďalších 31 percent účastníkov prieskumu.

Striktne proti obnoveniu trestu smrti sa vyjadrilo 15 percent respondentov, skôr proti bolo ďalších 20 percent oslovených, kým zvyšných sedem percent nemá na otázku jednoznačný názor. Posledným popraveným Čechom sa vo februári 1989 v Prahe-Pankráci stal päťnásobný vrah Vladimír Lulek. Posledným popraveným v niekdajšom Československu bol zasa trojnásobný vrah, recidivista Štefan Svitek, v prípade ktorého vykonali trest smrti v júni 1989 v Bratislave.

Z prieskumu CVVM, do ktorého sa v dňoch 3.-20. júna zapojilo viac ako 1000 respondentov, vyplýva, že možnosť legálnej eutanázie podporujú dve tretiny (66 percent) oslovených občanov, pričom proti je 24 percent.

Ešte viac, 68 percent oslovených sa domnieva, že žena by mala mať právo rozhodnúť, či sa chce podrobiť umelému prerušeniu tehotenstva. Osemnásť percent je za povolenie interrupcie iba s ohľadom na zdravotné a sociálne faktory, sedem percent oslovených by ju povolilo iba v prípade ohrozenia života a tri percentá za žiadnych okolností.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan svitek