Francúzi podporia boj proti IS delostreleckou technikou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Francuzsko policia
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 22. júla (WebNoviny.sk) – Francúzsky prezident Francois Hollande v piatok oznámil, že jeho krajina dodá Iraku delostreleckú techniku, aby podporila boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Iracká armáda by mala mať toto vybavenie k dispozícii už v auguste, povedal Hollande po zasadnutí rady obrany štátu v Elyzejskom paláci. Rada sa v piatok zišla už po štvrtýkrát od minulotýždňového teroristického útoku v Nice, informovala agentúra AP.

Obrazom: Teroristický útok v Nice

Avizovaná dodávka zbraní do Iraku je súčasťou snáh Paríža o zintenzívnenie vojenskej pomoci zameranej na porážku militantov z IS. V rámci medzinárodnej koalície pod vedením USA sa Francúzsko podieľa na náletoch proti IS v Sýrii a Iraku a vysiela svojich vojenských inštruktorov.

Hollande v piatok opäť potvrdil, že Francúzsko nevyšle do boja proti Islamskému štátu svoje pozemné jednotky. „Budeme poskytovať rady a informácie, ale naši vojaci nebudú viesť pozemný boj,“ zdôraznil prezident. Zopakoval tiež svoj predchádzajúci prísľub, že v septembri vyšle do oblasti Blízkeho východu aj lietadlovú loď s jadrovým pohonom Charles de Gaulle. Nasadenie plavidla podľa neho umožní zintenzívniť nálety voči IS v Iraku a Sýrii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François Hollande
Firmy a inštitúcie Islamský štát