Video: V Mníchove sa strieľalo, útočník je mŕtvy (online)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Streľba v Mníchove si vyžiadala obete na životoch
Na miesto piatkovej streľby pri mníchovskom nákupnom centre Olympia nosia ľudia kvety a zapaľujú sviečky. Na jednom z odkazov sa píše 'Prečo'. Mníchov, 23. júl 2016. Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 22. júla (WebNoviny.sk) – V mníchovskom nákupnom centre Olympia, ktoré sa nachádza vo štvrti Moosach, sa v piatok podvečer strieľalo. Polícia potvrdila desať mŕtvych a 16 zranených, z ktorých traja sa nachádzajú v ohrození života.

The sad result of #munich #gunfire

10 fatal casualties, among them the shooter

16 injured

For more see(german text):https://t.co/ZooBf7NG6J— Polizei München (@PolizeiMuenchen) 23. júla 2016

Šéf bavorského policajného prezídia Hubertus Andrä uviedol, že pri útoky zahynuli aj mladistvé osoby, zatiaľ čo medzi zranenými je viacero detí. Približne 100 očitých svedkov streľby zverili do starostlivosti krízového tímu psychológov. Medzi obeťami či zranenými by nemali byť občania SR. Vyplýva to z informácií ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktoré má rezort momentálne k dispozícii.

Obrazom: Streľba v Mníchove

Najprv sa hovorilo o troch páchateľoch

Medzi desiatimi usmrtenými osobami je zarátaný aj údajný páchateľ útoku, ktorého polícia identifikovala ako 18-ročného miestneho obyvateľa s nemecko-iránskym občianstvom. Andrä o tom informoval v sobotu nadránom na tlačovej konferencii, ktorú vysielali naživo nemecké televízne stanice.

Andrä uviedol, že na základe výpovedí svedkov polícia spočiatku vychádzalo z toho, že v nákupnom centre mohli útočiť až traja páchatelia. V súčasnosti však nie sú žiadne náznaky, že by sa na útoku podieľalo viacero osôb.

Uvedeného mladíka, ktorého našli mŕtveho približne kilometer od nákupného centra, spozorovala už krátko po útoku civilná hliadka. Tá na neho podľa Andräho strieľala, zatiaľ však nie je jasné, či ho naozaj zasiahla. Podľa predbežných zistení útočník spáchal samovraždu.

Nákupné centrum Olympia

bolo otvorené spolu s neďalekým tlačovým centrom v roku 1972, keď sa v Mníchove konali letné olympijské hry. V rokoch 1993-1994 bolo rozšírené a modernizované. Ide o jedno z prvých veľkých nákupných centier v Nemecku a je stále jedným z najväčších v Bavorsku.

Teroristický poplach odvolali

Podľa Andräho polícia nepozná motív páchateľa a prípad vyšetruje zatiaľ iba ako „streľbu“. Nedokáže preto odpovedať na otázku, či mohlo ísť o terorizmus alebo konanie v amoku. Nemenovaný páchateľ, ktorého našli po útoku mŕtveho, podľa Andräho žil posledné viac ako dva roky priamo v Mníchove. Tamojšia polícia o ňom doteraz nemala nijaké záznamy.

Po nádejní mŕtveho páchateľa a zistení, že konal sám, polícia odvolala teroristický poplach v Mníchove, kde od večerných hodín nepremávala verejná doprava, reštaurácie i obchody boli zatvorené a obyvateľov vyzývali, aby zostali doma. „Našli sme problém a skutočnosť je taká, že môžeme opäť hľadieť dopredu a môže sa začať nový deň,“ uzavrel hovorca Martins.

V priebehu pátrania po útočníkovi polícii nahlásili streľbu z viacerých ďalších častí Mníchova, tieto hlásenia sa však ukázali ako falošné. Nepotvrdili sa ani informácie, že útočník bol vyzbrojený tzv. dlhou zbraňou. Podľa predbežných zistení polície použil iba pištoľ.

ONLINE REPORTÁŽ:

– sme ukončili v sobotu o 20:00, ďakujeme vám za pozornosť

>>>

Eiffelova veža, ktorá je jednou z dominánt francúzskej metropoly, bude v sobotu večer svietiť vo farbách nemeckej zástavy – čiernej, červenej a zlatej – na znak solidarity s Mníchovom a na počesť obetí streľby v bavorskej metropole. Oznámilo to vedenie Paríža na účte mesta na Twitteri, informovala tlačová agentúra DPA.

Francúzsky prezident Francois Hollande v sobotu v telefonáte s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyjadril jej krajine podporu a solidárnosť Francúzska v súvislosti so streľbou v Mníchove. Vo vyhlásení informoval, že sa „zhodli na potrebe ešte užšej spolupráce, keďže čelia tým, ktorí sa usilujú rozdeliť nás a vyvolať ovzdušie panického strachu“.

>>>

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko posiela telegram svojim kolegom do Nemecka. Ako ďalej agentúru SITA informovala Zuzana Čižmáriková z Kancelárie Národnej rady SR, predsedovi nemeckého Spolkového snemu Norbertovi Lammertovi ako aj prezidentovi Spolkovej rady Stanisławovi Tilichovi vyjadril Danko úprimnú sústrasť.

„Tak, ako sa tento ohavný čin nedá ospravedlniť, tak sa nedá ani slovami vyjadriť to, čo cítim. Žiadne slová ľútosti totiž nenahradia životy nevinných ľudí a nepomôžu rodinným príslušníkom obetí v ich žiali,“ povedal predseda Národnej rady SR na adresu činu, ktorý sa stal v piatok. Čižmáriková pripomenula, že v mene slovenských občanov Andrej Danko vyjadril úctu obetiam tohto činu úprimnú sústrasť pozostalým.

>>>

Podľa slov nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera nič nenasvedčuje tomu, že by bol útočník z Mníchova „napojený na medzinárodný terorizmus“. De Maiziere sa takto vyjadril po sobotňajšom zasadnutí spolkového bezpečnostného kabinetu, citovala ho agentúra AP.

Minister podľa vlastných slov hovoril s najvyššími nemeckými bezpečnostnými predstaviteľmi a zistil, že útočník nemal nijaký policajný záznam a nevedeli o ňom ani tajné služby. Dodal, že rodičia 18-ročného páchateľa s iránskym pôvodom prišli do Nemecka niekedy koncom 90. rokov ako žiadatelia o azyl.

>>>

Nemecko smúti za obeťami piatkovej streľby v Mníchove a s ich rodinami a priateľmi „zdieľa bolesť“. Uviedla to v sobotu po zasadnutí spolkového bezpečnostného kabinetu nemecká kancelárka Angela Merkelová, citovala ju agentúra DPA.

Merkelová podľa agentúry AP ďalej povedala, že nemecké bezpečnostné zložky „urobia všetko, čo bude v ich silách, aby ochránili bezpečnosť a slobodu všetkých ľudí v Nemecku“, kde došlo v priebehu jedného týždňa už k dvom smrtiacim útokom.

Na adresu pondelňajšieho útoku v regionálnom vlaku a piatkovej streľby v Mníchove, Merkelová uviedla, že oba incidenty sa odohrali na miestach, na ktorých „mohol byť ktokoľvek z nás“.

Ľudia sú podľa jej slov v kombinácii s minulotýždňovým útokom vo francúzskom meste Nice čoraz ustráchanejší. „Takýto večer a takúto noc je ťažké zniesť… a ešte ťažšie je to znášať, keďže sme v priebehu pár dní zažili toľko hrozných správ,“ dodala kancelárka.

>>>

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák poslal v súvislosti sústrastný telegram svojmu partnerovi, spolkovému ministrovi zahraničných vecí Frankovi-Walterovi Steinmeierovi.

Ako ďalej agentúru SITA informovali z tlačového odboru ministerstva, v telegrame Lajčák vyjadril rozhorčenie nad správou o útoku, pri ktorom zahynuli nevinní ľudia a ďalší boli zranení.

„Tento čin, ktorý nemožno ničím ospravedlniť, je útokom na mierové a pokojné spolužitie nás všetkých. Moje myšlienky patria obetiam a ich rodinám, ako aj zraneným, ktorým touto cestou želám skoré uzdravenie. Dovoľte mi vyjadriť pozostalým obetí, Vám i občanom Vašej krajiny moju hlbokú sústrasť,“ uvádza v telegrame minister. Svojho partnera zároveň uisťuje, že Slovenská republika v tejto ťažkej chvíli stojí pevne po boku svojich nemeckých priateľov.

>>>

Nemecká polícia sa domnieva, že útočník bol inšpirovaný masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik.

„Breivik tu mohol zohrať úlohu,“ povedal na sobotňajšej tlačovej konferencii mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä. Dodal, že pri domovej prehliadke našli vyšetrovatelia v páchateľovej izbe materiál zaoberajúci sa myšlienkou vystrieľania veľkého množstva ľudí. „Je zrejmé, že to zohralo určitú úlohu,“ dodal podľa agentúry AP policajný šéf.

Útočník sa takisto mohol predtým pokúšať svoje obete do McDonaldu v obchodnom stredisku Olympia – kde v piatok večer začal so svojou divokou paľbou – prilákať. A to tak, že na Facebooku uverejnil falošné ponuky na jedlá zadarmo, tvrdí polícia. Policajti tiež uvádzajú, že útočník, 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu, bol pravdepodobne duševne chorý a v ruksaku mal až 300 nábojov.

>>>

Polícia prehľadala byt útočníka. Mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä uviedol, že v byte a izbe mladíka, ktorý v piatok spáchal ozbrojený útok v obchodnom stredisku Olympia, sa pri domovej prehliadke nenašli dôkazy o prípadných kontaktoch na organizáciu Islamský štát.

>>>

Mníchovčanov streľba šokovala, primátor mesta Dieter Reiter na sobotu v bavorskej metropole vyhlásil štátny smútok. Konštatoval, že sobota deň bude dňom smútku, a nie dňom osláv, a preto sa rušia všetky verejné oslavy a slávnosti, ktoré sa tento víkend mali v bavorskej metropole konať. „Sú to pre Mníchov ťažké hodiny,“ dodal primátor s tým, že obyvatelia mesta preukazujú veľkú vzájomnú solidaritu.

>>>

Najvyššie bezpečnostné opatrenia, ktoré na Slovensku prijali po útoku vo francúzskom meste Nice, naďalej pokračujú. Týkajú sa dopravných uzlov, letísk a miest, kde sa nachádzajú davy ľudí. Na sobotňajšej tlačovej konferencii v Bratislave tak minister vnútra SR Robert Kaliňák reagoval na piatkové útoky v nemeckom Mníchove.

>>>

Česká polícia už odvolala kontroly na česko-bavorských hraniciach, ktoré v z piatka na sobotu nariadila kvôli útoku v mníchovskom nákupnom centre, informuje Český rozhlas (ČRo).

>>>

Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer nariadil v sobotu spustiť vlajky na všetkých štátnych budovách na pol žrde, aby vyjadrovali smútok za obeťami piatkového útoku v Mníchove. O rovnaké gesto požiadal ministerský predseda aj jednotlivé obce a okresy v Bavorsku, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie hovorkyne bavorskej vlády.

>>>

Rakúsko po piatkovej streľbe v bavorskej metropole posilnilo ochranu svojich štátnych hraníc a uviedlo do pohotovosti elitný policajný útvar Cobra.

>>>

Nemecká polícia sa snaží zistiť totožnosť mŕtveho muža, ktorého našla približne kilometer od mníchovského nákupného centra. Naďalej nie je jasné, či ide o páchateľa alebo člena skupiny páchateľov tohto útoku, informovala agentúra DPA.

Pri nájdenom tele sa nachádzal červený batoh, čo zodpovedá opisu muža, ktorý počas útoku strieľal pri reštaurácii rýchleho občerstvenia. Podľa stanice ARD polícia batoh vyzdvihla pomocou robota, na čo ho mali preskúmať experti na výbušniny.

>>>

Nemecká vláda zvolala na sobotu zasadnutie spolkového bezpečnostného kabinetu, ktorý prerokuje situáciu v krajine. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie úradu spolkovej kancelárky.

Ohlásenému zasadnutiu v Berlíne bude predsedať kancelárka Angela Merkelová. Ďalšími členmi tohto grémia sú vicekancelár Sigmar Gabriel, minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, minister vnútra Thomas de Maiziere, ministerka obrany Ursula von der Leyenová a šéf Merkelovej úradu Peter Altmaier.

>>>

Mníchovská polícia vyzýva svedkov, aby poslali videá alebo fotografie útoku.

Important:

Please don’t publish Fotos/Videos of #gunfire #Munich.

Please help us and send these files to us underhttps://t.co/29Df0qGgM6— Polizei München (@PolizeiMuenchen) 22. júla 2016

>>>

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere v čase útoku letel do USA na dovolenku, podľa DPA sa však rozhodol okamžite vrátiť do vlasti.

>>>

Útok odsúdila „tým najostrejším spôsobom“ taktiež kancelária prezidenta USA Baracka Obamu. Podľa hovorcu Josha Earnesta, ktorého cituje DPA, zatiaľ „nevieme všetky fakty, viem však, že tento zbabelý čin pripravil o život a zranil mnohých ľudí v jednom z najživších miest Európy“. Samotný prezident Obama predtým osobne ponúkol Nemecku pomoc Washingtonu pri objasňovaní dnešného útoku.

>>>

Nemecký prezident Joachim Gauck reagoval šokovane na piatkový útok v Mníchove, kde pri streľbe v nákupnom centre zahynulo najmenej osem ľudí. „Vražedný útok v Mníchove ma hlboko šokoval,“ uviedol Gauck vo svojom vyhlásení, ktoré citovala agentúra DPA. Nemecký prezident podľa vlastných slov myslí na obete tohto útoku, ako aj na ľudí, ktorí smútia za svojimi blízkymi alebo majú o nich obavy. Vyjadril tiež solidaritu príslušníkom zasahujúcich zložiek.

>>>

Svedkovia hovorili o troch osobách s dlhými strelnými zbraňami.

>>>

Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli verejným priestranstvám a nezverejňovali fotografie alebo videá z policajnej akcie. „Nepodporujte útočníkov,“ odkázala polícia cez Twitter.

>>>

Z dôvodu policajnej akcie bola evakuovaná hlavná železničná stanica v Mníchove a vlaková doprava bola úplne zastavená.

The trains, the tramways and the busses of the MVG are out of service at the moment. #oez, #München, #Schießerei— Polizei München (@PolizeiMuenchen) 22. júla 2016

>>>

V súvislosti so streľbou boli do služby v mníchovských nemocniciach mimoriadne povolaní lekári a zdravotné sestry. Toto opatrenie má preventívny charakter.

>>>

Ako informovala BBC, objavila sa nepotvrdená fotografia z mobilu, ktorá údajne zachytáva jedného strelca pred reštauráciu McDonald’s.

https://www.youtube.com/watch?v=bFU7ECW5ezA

>>>

Polícia zatiaľ nemá žiadne indície, že ide o útok s islamistickým pozadím. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenie policajného hovorcu Marcusa da Gloria Martinsa. „Na to je zatiaľ priskoro,“ povedal hovorca. Polícia podľa neho vychádza zo scenára teroristického útoku, ktorý si vyžaduje prijatie opatrení s „najvyšším možným účinkom“.

>>>

Český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) pre Českú televíziu uviedol, že česká polícia preventívne posilňuje počty policajtov v obchodných centrách a hliadky na hranici. Nemá však informácie, že by prípadný útok hrozil aj v Česku.

>>>

Nemecká polícia do metropoly Bavorska presunula špeciálne jednotky z iných spolkových krajín Nemecka, pričom bolo medzi nimi aj elitný protiteroristický útvar známy ako Skupina hraničnej stráže 9 (GSG 9). Ako informovala spravodajská stanica BBC, podľa bulvárneho denníka Bild boli do Mníchova povolané posily aj z Rakúska. Okrem toho boli do mesta vyslané všetky dostupné bezpečnostné zložky v Bavorsku, ako aj jednotky zo susedných spolkových krajín Hesensko a Bádensko-Württembersko.

>>>

Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli oblasti v okolí nákupného centra, opustili ulice a zostali doma.

>>>

Podľa agentúry DPA vládne v Mníchove nervozita a miestami chaos. V centre sa množstvo ľudí zabarikádovalo v kaviarňach a obchodoch, informoval na webe týždenník Focus. Polícia vyzvala aj obyvateľov z okolia Mníchova, aby do mesta nechodili.

>>>

Po streľbe v nákupnom centre Olympia sa objavili správy aj o podobnom incidente na zhruba päť kilometrov vzdialenom námestí Karlsplatz, ktoré je dôležitým dopravným uzlom v bavorskej metropole a nachádza sa v blízkosti hlavnej železničnej stanice. Išlo však o planý poplach, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Na námestí prepukla so zatiaľ neznámych dôvodov panika, pričom niekoľko ľudí kričalo a plakalo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAngela MerkelováFrançois HollandeFrank-Walter SteinmeierHorst SeehoferRobert KaliňákSigmar GabrielUrsula von der Leyenová