Savčenková žiada zmierenie strán, pre Ukrajincov je zradkyňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Savčenková žiada zmierenie strán, pre Ukrajincov je zradkyňa
Pre niektorých ukrajinských politikov je nielen zradkyňou, ale aj Putinovým trójskym koňom. Foto: SITA/AP

MOSKVA 22. júla (WebNoviny.sk) – Poslankyňa ukrajinského parlamentu a bývalá vojačka Nadija Savčenková vyvolala v piatok búrlivé reakcie za svoje slová, že jediným riešením situácie v Donbase je vzájomné odpustenie. Informovala o tom agentúra AP. Savčenkovej vyjadrenie podráždilo mnoho ukrajinských politikov, niektorí ju označili za zradkyňu.

„Nebudeme žiadať okupačné sily a teroristov o odpustenie… Teraz už viem, že do myslí Ukrajincov ju ako trójskeho koňa zasadil (ruský prezident Vladimir) Putin,“ povedal poslanec ukrajinského parlamentu a poradca ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Savčenková pre ukrajinskú stanicu Kanál 5 vo štvrtok večer uviedla: „Musíme žiadať o odpustenie a odpúšťať, inak nikdy nebude mier… Som pripravená požiadať o odpustenie matku tam na druhej strane, ktorá prišla o svojho jediného syna,“ vyhlásila Savčenková.

Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal už vyše 9400 ľudských životov a vyše milión ľudí bolo vysídlených. Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky centra Sofia by získala Savčenková takmer 11 percent hlasov, ak by kandidovala za hlavu štátu. Prezidenta Petra Porošenka podporilo 11 percent respondentov a predsedníčku poslaneckého klubu strany Vlasť Juliju Tymošenkovú 13 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nadija Savčenková